Hlavní obsah

Přísné uzávěry v Austrálii na koronavirus neúčinkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Hermetické uzavření Austrálie a přísné regionální lockdowny, na které Canberra v boji s koronavirem vsadila, zemi před nákazou koronavirem neochránily. V porovnání s ostatními státy světa má sice příznivější statistiky v počtu nakažených, infekci se však poslední tři měsíce nedaří držet pod kontrolou a počty nakažených trhají rekordy.

Článek

Například 10. září bylo nahlášeno 2077 potvrzených nakažených a padl tak jen den starý rekord 1903 infikovaných. Počty nakažených se drží stále vysoko. Za pondělí je to 1582 nově odhalených případů. Naprostá většina nakažených je ve státě Nový Jižní Wales.

Kvůli nárůstu infekcí zavedla tamější metropole Sydney přísnou uzávěru, která trvá už tři měsíce a neustále se prodlužuje. V rámci ní mají lidé nařízeno omezit pohyb na minimum. Podobný přísný lockdown zavedlo druhé nejlidnatější město Austrálie Melbourne.

Austrálie končí se strategií nulového covidu

Koronavirus

Policisté a vojáci hlídkují v ulicích a dohlížejí na dodržování opatření a udělují pokuty. Mezi pokutovanými byl i bývalý premiér Tony Abbott. Ten potvrdil, že musí zaplatit pokutu 500 australských dolarů (7900 korun) poté, co byl vyfocen na veřejnosti bez roušky.

Lockdowny mají trvat až do chvíle, dokud nebude plně naočkováno alespoň 70 procent z 26milionové australské populace. Splnění tohoto cíle se očekává nejdříve na konci října.

Austrálie například od Evropské unie nakoupila milion dávek vakcíny společnosti Moderna, což by mělo napomoci ve zrychlení vakcinace. V současné chvíli má alespoň jednu dávku vakcíny 14,9 milionu obyvatel země, obě dávky má 9,63 milionu lidí.

Třetí dávka pomáhá, dokládá studie

Blízký a Střední východ

Právě pro plně naočkované by v Sydney s příchodem října mělo padnout omezení vycházení. Pevné datum stanoveno nebylo, ale očekává se, že to bude v říjnu, zhruba čtyři měsíce po vyhlášení zákazu. S otevřením škol se počítá 25. října.

Zatím stále platí zákaz zahraniční turistiky a v případě výskytu covidu se uzavírají i hranice mezi jednotlivými státy v rámci Austrálie. Od 24. července až do odvolání je dokonce pozastavena možnost cestování mezi Novým Zélandem a Austrálií. Vláda chce obnovit cestování do zahraničí, až se podaří naočkovat 80 procent populace.

Budu pečovat jen o očkované pacienty, oznámil lékař z Hannoveru

Koronavirus

Vstup do Austrálie je nyní umožněn pouze lidem s trvalým pobytem v Austrálii a jejich rodinným příslušníkům. V ostatních případech je potřeba získat výjimku ke vstupu. Ty se povolují pouze ve velmi omezených případech. Po příjezdu musí každý do 14denní karantény, která je zpoplatněna. Orientační cena je 3000 australských dolarů/osoba, což je v přepočtu 47 300 Kč.

Od začátku pandemie se v zemi nakazilo 87 101 lidí a 1804 jich zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám