Hlavní obsah

Premianti a propadlíci v proočkovanosti: Česko patří mezi průměr

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátiprocentní úroveň proočkovanosti je podle vědců klíčová pro získání kolektivní imunity. Česká republika se momentálně blíží 52 procentům. Nejlépe si na světě vede ostrovní země Malta s necelými 93 procenty. V přepočtu na milion obyvatel má přitom více případů než ČR, ukazují statistiky serveru Our World in Data.

Článek

Maltu následuje se 74 procenty Island. Třetí je s 67 procenty Portugalsko, které se počtem obyvatel dá porovnávat s Českou republikou.

V sedmidenním průměru a přepočtu na milion obyvatel mají ale i tyto „proočkované” země výrazněji vyšší počet nakažených než ČR (Island 248 a Portugalsko 225, zatímco ČR 17).

V počtu úmrtí si ale vedou relativně dobře všichni. Island je na nule, ČR má 0,15 úmrtí za týden v přepočtu na milion obyvatel, Portugalsko 1,19 a Malta 1,94.

MAPA: Ve velkých městech je proočkovanost přes 60 procent

Domácí

Česko si v očkovací dispciplíně vede průměrně i v porovnání se svými sousedy. V Německu má ukončené očkování 58 procent, Rakousko je na 57, Polsko na 49 a Slovensko na 39 procentech.

V úmrtnosti si z vybraných zemí vede nejhůře Kypr. Ten má 4,34 úmrtí za týden v přepočtu na milion obyvatel. Vyšší úmrtnost panuje také v Kosovu (rychle zde stoupá i počet nových případů) a Spojených státech.

Vakcínu má v EU už 70 procent dospělých

Koronavirus

USA hlásí nápor na nemocnice 

USA se aktuálně potýkají s rekordními čísly hospitalizovaných u lidí do 50 let. Většina lidí, kteří ulehnou s covidem-19 v nemocnicích, není podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí očkována.

Sedmdesátiprocentní hranicii proočkovanosti, a tedy kolektivní imunitě, se z vybraných zemí blíží Dánsko (69 procent). Nad šedesáti procenty jsou ještě Izrael, Nizozemsko, Spojené království, Belgie, Irsko a Španělsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám