Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Ve kterých zemích je očkování povinné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhazov ze zaměstnání, vysoké pokuty, zákaz vstupu do restaurací či nemožnost použití veřejné dopravy. Jen krátký výčet omezení pro neočkované v nejrůznějších státech světa. Deník Krone přinesl přehled toho, jak se vlády jednotlivých zemí snaží donutit své obyvatele k očkování proti koronaviru.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Razantně postupuje proti odmítačům očkování Itálie. Zdravotnický personál se musí nechat naočkovat. Pokud vakcíny dotyčný odmítne, nesmí přijít do styku s pacienty. Jinými slovy, přichází o zaměstnání.

Ve Francii musejí povinně na vakcínu zaměstnanci nemocnic, pečovatelských ústavů, domovů důchodců a dalších zdravotnických zařízení, záchranky a hasiči. Na to, aby tuto povinnost splnili, mají čas do poloviny září. Pokud tak neučiní, hrozí jim zákaz výkonu povolání.

Chorvati jsou na platné testy nekompromisní

Evropa

Řecku je od poloviny srpna povinné očkování pro personál domovů důchodců a od září pro veškerý zdravotnický personál.

Maďarsko je podobně striktní. Zdravotnicí se musí nechat naočkovat, nejpozději do  1. září musí dostat první dávku vakcíny. Pokud se nenechají naočkovat, ve zdravotnictví nemohou nadále pracovat.

Na konci června Austrálie stanovila povinné očkování pro zaměstnance v pečovatelských domech a karanténních zařízeních. Přinejmenším první dávku vakcíny musí dotyčný zaměstnance dostat do poloviny září.

Ve Velké Británii musí být plně očkováni zaměstnanci domovů důchodců, to zahrnuje i poskytovatele služeb, jako jsou například kadeřníci či dobrovolní pomocníci v těchto domovech. Očkovaný musí být i personál pečovatelských domovů.

V nejmenším státě světa Vatikánu existuje od 8. února povinnost očkování pro jeho obyvatele i lidi, kteří ve Vatikánu pracují. Pokud by někdo tohoto nařízení nedbal, hrozí pracovníkovi dokonce výpověď ze zaměstnání.

Tádžikistánu se musí podle vládního dekretu nechat naočkovat každý obyvatel starší 18 let.

Turkmenistán jde v podobné linii jako Tádžikistán. Od 7. července je očkování povinné pro všechny, kteří dovršili 18 let.

Tři zaměstnanci CNN přišli do práce nenaočkovaní, dostali vyhazov

Amerika

V Indonésii dostaly jednotlivé místní úřady od vlády zmocnění k tomu, aby od února sankcionovaly ty, kteří odmítli očkování.

Pákistánu musejí být od června naočkovaní státní zaměstnanci. Nařízení o plošné vakcinaci není, ale neočkovaní se musejí vypořádávat s velkými omezeními. Mají například zakázán vstup do řady veřejných budov.

V Saúdské Arábii panuje podobný režim. Plošné nařízení o vakcinaci neexistuje, ale nenaočkovaní mají řadu omezení. Od září například nebudou smět používat veřejnou dopravu.

Na univerzitu v USA smí jen očkovaní. Komu se to nelíbí, ať jde jinam, řekl soud

Koronavirus

Ve Spojených státech amerických se musí nechat povinně naočkovat zaměstnanci nemocnic. Univerzity v USA už oznámily, že od podzimu mohou studovat pouze ti, kteří se nechali naočkovat.  S omezeními musejí počítat nenaočkovaní v jednotlivých státech a městech.

Rusku není zavedeno povinné plošné očkování, ale ti, kteří nejsou vakcinováni, musejí počítat s mnohými omezeními, například ve službách.

Anketa

Omezujete kvůli očkování cestování?
Jsem očkován/na, neomezuji
31,7 %
Jsem očkován/na, ale omezuji
23,9 %
Nejsem očkován/na, omezuji
14,5 %
Nejsem očkován/na, ale neomezuji
29,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6799 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám