Hlavní obsah

Povinné očkování omikron nezastaví, tvrdí německý virolog

Špičkový virolog Klaus Stöhr nesouhlasí s povinným očkováním proti koronaviru, které zavádí Rakousko a podle jeho vzoru o něm uvažuje také německá vláda. Tato povinnost se dle jeho slov zavádí, aniž by byl k dispozici dostatek dat a současně se provedlo srovnání s „alternativními zásahy“, uvedl v deníku Neue Osnabrücker Zeitung. Povinné očkování podle něho omikronu nezabrání, už je na něj pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Klaus Stöhr

Článek

Vláda se, pokud jde o povinné očkování, podle Stöhra pohybuje v „prostoru téměř bez dat“.

„Kde jsou projekce účinnosti opatření? Kde jsou projekce toho, kolika infekcím, hospitalizacím a úmrtím lze zabránit na 100 tisíc očkování v jednotlivých věkových skupinách? Kde jsou modely, které promítají ekonomické výdaje a sociální náklady na povinné očkování a porovnání s alternativními metodami boje proti němu?“ ptá se virolog.

V Itálii a Británii přes 400 zemřelých za den. Francie má rekordní počet nákaz

Koronavirus

Silně nakažlivá varianta omikron se valí jednotlivými státy a zavedení povinného očkování by jeho šíření stejně nezabránilo. Je přesvědčen, že by se povinné očkování neprojevilo dříve než v březnu či dubnu.

„To už je ale pro omikron příliš pozdě. V té době bude imunita populace na mnohem vyšší úrovni a navíc na jaře se výrazně sníží infekční tlak. Proč by se potom mělo prosazovat povinné očkování? S jakým cílem? A především: je právně odůvodněno jako přiměřené?“ poukazuje Stöhr.

Trasování pozbylo smysl, tvrdí německý virolog

Evropa

„Doufám, že nejen v Německu se bude omikron v příštích několika dnech vděčně využívat jako strategie pro opuštění požadavku na povinné očkování proti Sars-CoV-2,“ uzavřel Stöhr.

Reklama

Výběr článků

Načítám