Hlavní obsah

Pořadatelé vánočních trhů zvažují kvůli zákazu žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec vánočních trhů zaskočil prodejce i jejich zákazníky. Většinou si přitom majitelé stánků, ale i další podnikatelé stěžovali na to, že informace dostali na poslední chvíli. Chystají se kvůli tomu dokonce podat žalobu. Našli se ale i provozovatelé, kteří hbitě vánoční trhy přejmenovali. Klasické celoroční trhy se totiž mohou konat. Pokračovat může i prodej kaprů, vánočních stromků, jmelí a souvisejících produktů.

Vánoční trhy na náměstí MíruVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

Na rozhodnutí vlády zakázat od soboty konání vánočních trhů si stěžoval Honza z Prahy, který v pátek na poslední chvíli zašel na jeden z trhů na náměstí Míru. „Pravidelně sem chodíme i s dětmi, bez nich Vánoce nejsou úplné,“ žehral nad svařákem.

Podle spoluprovozovatele plzeňských trhů Jaroslava Strohschneidera jsou nová opatření likvidační.

„Znamená to konec. Prodejci jsou zoufalí, my také. To, co vláda udělala, je šílené. Rozhodla se z hodiny na hodinu a na nic nás neupozornila,“ zlobil se. Chce se přitom připojit k žalobě, již někteří provozovatelé chystají. Strohschneider uvedl, že prostor se stánky rozhodně nebudou vyklízet. „Ani prodejci nechtějí odejít. Počkáme, co se bude dít,“ řekl.

FOTO: Stánkaři z pražského náměstí Míru jsou zoufalí

Vánoce

Jako ránu pod pás vnímá zavření trhů prodejce a spolumajitel plzeňského nakladatelství Starý most Zdeněk Hůrka. Předvánoční období pro něj bylo klíčové. „Je to nefér, zvlášť když klasické trhy být můžou,“ zdůraznil Hůrka.

Na dopad, který bude mít opatření na prodejce i další podnikatele, upozornil i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý: „Zákaz dopadne na turistický trh, neboť na trhy v českých městech každoročně zamířily tisíce turistů.“

Prodejci v Plzni symbolicky pohřbili trhy.Video: Klára Mrázová, Právo

Komora proto požaduje dva dodatečné kroky. „Za prvé, zvážit, zda kompenzační opatření není třeba přizpůsobit nouzovému stavu, především u programu Covid Nepokryté náklady, kdy se pouze čtyřicetiprocentní náhrada nepokrytých nákladů jeví jako nedostatečná,“ řekl Dlouhý.

Také chce, aby se na opatřeních domlouvala vláda v demisi s tou budoucí. I když jsou totiž opatření vyhlášena, není podle něj jasné, zda kompenzace budou podnikatelům vůbec vyplaceny.

Změna názvu

Pořadatelé vánočních trhů proto nyní volí různé taktiky, jak se se zákazem vypořádat. Razantní cestu zvolili v Mostě. Rozhodnutí vlády je podle primátora Jana Paparegy (ProMost) nepřijatelné.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

„Omezuje pohyb na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru,“ míní. Tamní magistrát informoval včera veřejnost o pořádání zimních farmářských trhů. Původně vánoční trhy tak dostaly nový název.

Moravskoslezská Ostrava pak začala ihned projednávat možnost poskytnutí pomoci stánkovým prodejcům z centrální části vánočních trhů, kteří mají nakoupeny nebo vyrobeny zásoby a teď je nemají kde prodat.

Trhovec: Viděl jsem tu ženy brečet

Domácí

„Připravujeme podmínky podpory ve výši 20 tisíc korun prodejcům, kteří měli s realizátorem Ostravských Vánoc platnou smlouvu,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Organizátor Ostravských Vánoc hledá cesty, jak prodejcům pomoci s prodejem zboží.

„Na našem webu je seznam stánkařů, které je možné kontaktovat,“ dodal Jan Šumbera, jednatel výstaviště Černá louka, které se na organizaci podílí.

Pomoc prodejcům nabízejí i firmy. Společnost Shoptet jim umožní založit zdarma e-shop. Pražská Galerie Harfa poskytne zdarma několik prodejních jednotek vybraným obchodníkům, kteří přišli o příležitost prodeje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vánoční trhy musí podle nařízení skončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám