Hlavní obsah

Podnikatelé znovu dostanou kompenzace, rozhodla vláda

Praha

Kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) schválil kompenzace pro podnikatele, kteří kvůli koronavirovým opatření přijdou o zisk. Podnikatelům pomůže přes dotační tituly Covid 2021, Covid - Nepokryté náklady a dále kompenzačním bonusem. Obnoví program Antivirus B. Na Twitteru o tom informoval vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Foto: Foto PRÁVO – Petr Horník

Karel Havlíček

Článek

„Spouštíme programy podpory pro podniky, živnostníky a zaměstnance. Při poklesu tržeb o 30% a více je možné čerpat 40% z nepokrytých nákladů nebo 300 Kč/den/zaměstnance nebo 1000 Kč/OSVČ/den,” napsal na Twitter Havlíček.

Havlíček: Kompenzace dostanou podnikatelé s poklesem obratu od 30 procent

Ekonomika

Konkrétně pak podle Havlíčka budou muset podnikatelé doložit pokles tržeb mezi lety 2019 a 2021. „Podmínky se upraví jinak pro firmy, které začaly podnikat později, tak, aby nebyly vyřazené z podpory. Vztáhneme to k jinému datu,” uvedl ministr na tiskové konferenci.

„Programy Covid - Nepokryté náklady a Covid - 2021 budou pro obory dotčené O-N, a to od 1/11/2021,” dodal vicepremiér.

Vláda odsouhlasila také program Antivirus B. V rámci něho by mohly firmy od státu při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do výše 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

„Antivirus bude připraven jako plošný, a to od 1/11/2021,” řekl ministr.

Nouzový stav zatím nebude, rozhodla vláda

Domácí

Vedle toho vláda na pondělním jednání odmítla vyhlášení nouzového stavu, o které původně usiloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám