Hlavní obsah

Po první dávce Astry očkujte jinou vakcínou, doporučila německá komise po vzoru Merkelové

Novinky, drk
Berlín

Německá očkovací komise (STIKO) vydala dosud nejsilnější doporučení pro mixování vakcín. Lidé, kteří obdrželi první dávku vakcíny od AstraZeneca, by měli dostat druhou dávku jedné z dostupných mRNA vakcín - tedy Pfizer nebo Modernu. Doporučení platí pro všechny věkové kategorie. Německá kancléřka Angela Merkelová šla v červnu příkladem, když po AstraZenece obdržela Modernu.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

STIKO svojí aktualizací doporučení reagovala na šíření nakažlivější varianty delta napříč Německem. Lidé jednodávkově naočkování AstraZenekou by měli dostat jednu z mRNA vakcín nehledě na věk, oznámila komise.

Interval mezi první a druhou dávkou by měl být minimálně čtyři týdny.

Němci zkouší mixovat vakcíny. Merkelová do toho šla

Evropa

Očkovací komise se odkazuje na několik nových studií, které ukázaly, že imunitní odezva po dvou dávkách dvou různých vakcín - nejdřív vektorové a pak mRNA - je zřetelně lepší než iminutní odezva po dvou dávkách AstraZeneky.

Dosud STIKO doporučovala tento krok pouze pro mladší ročníky, od teď už platí pro všechny věkové kategorie. Komise zároveň upozornila, že vzhledem k šíření delty je potřeba si nechat druhou dávku aplikovat včas.

Jak upozorňuje německý server The Local, spolková vláda většinou doporučení STIKO implementuje. Ostatně, příkladem může být kancléřka Merkelová, která obdržela druhou dávku vakcíny minulý týden. Jako první dávku dostala AstraZeneku, jako druhou pak Modernu.

Trudeau následuje Merkelovou

Zdá se, že mixování vakcín začíná být upřednostňovanou formou vakcinace.

Britové se „špatnou” verzí AstraZeneky se možná nepodívají do Evropy

Koronavirus

O něco slabší doporučení přijal 17. června Kanadský národní poradní výbor pro imunizaci, když uvedl, že vakcína mRNA je nyní preferována jako druhá dávka pro jednotlivce, kteří dostali jako první dávku vakcínu AstraZeneca/Covishield.

Kanadský premiér Justin Trudeau si zvolil stejnou kombinaci jako Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám