Hlavní obsah

Po návratu ze Španělska budou od čtvrtka opět nutné testy

Praha

Od čtvrtka budou opět potřeba negativní testy na koronavirus při návratu ze Španělska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu přesune do červené barvy, v níž je většina evropských států. Výjimkou budou Kanárské ostrovy, jež zůstanou oranžové, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu, z dalších Austrálie, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Singapuru a Thajska.

Španělsko chystá registr lidí, kteří odmítli očkování

Koronavirus

Střední míru rizika nákazy mají státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Od čtvrtka budou do této skupiny řazeny Finsko, Francie, Irsko, Island, Malta, Norsko a Řecko, Kanárské ostrovy, Azory a Madeira.

Vysokou míru rizika nákazy mají země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, musí před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář.

Do pěti dnů od vstupu na české území se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí do sedmi dnů od příjezdu předložit příslušné krajské hygienické stanici. Po návratu lze předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, nesmí být ale starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší pěti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám