Hlavní obsah

Plošné testování v ČR je už pasé

Právo, Jan Martinek

Plošné testování populace na přítomnost koronaviru, které plánoval spustit bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ještě před tím, než musel kvůli utajené schůzce ve vyšehradské restauraci rezignovat, je zřejmě definitivně u ledu. Právu to potvrdil epidemiolog Roman Chlíbek z expertního týmu ministerstva zdravotnictví.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Podle posledních diskuzí se od toho upustilo a zavádí se efektivnější cílené testování,“ řekl Chlíbek. Vláda bude plošně testovat pouze v domovech seniorů a sociálních službách.

Plošně populaci otestovalo Slovensko, kde se z 3,6 milionu testovaných pozitivita prokázala pouze u jednoho procenta.

„Na Slovensku plošné testování příliš benefice nepřineslo. Potvrdilo se, že promořenost populace je nízká. Na Slovensku vlna nákazy neprobíhá tak intenzivně jako u nás,“ řekl Chlíbek.

Na Slovensku otestovali 3,6 milionu lidí. Nakažených je jedno procento

Evropa

Lidé s negativním testem dostali certifikát, že se mohou volně pohybovat, což Chlíbek kritizuje. „Negativní test má stejně krátkodobou platnost, protože za dva tři dny to může být úplně jinak,“ řekl Právu.

Projekt plošného testování v ČR kritizovali i praktičtí lékaři. Odborníci navíc upozorňují na sníženou citlivost antigenních testů, které ve srovnání s PCR testem odhalí sedm pozitivních pacientů z deseti. V domovech seniorů se budou klienti testovat každých pět dnů, aby výsledky byly co nejpřesnější.

V domovech seniorů se budou testovat i zaměstnanci, rozhodla vláda

Domácí

Testování ze slin u ledu

Jako o snadnější alternativě k nepříjemnému stěru z nosohltanu se mluvilo o testu ze slin. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale na úterní tiskové konferenci řekl, že testování ze slin není v ČR na pořadu dne.

„U testů ze slin se nepodařilo prokázat, že by přesnost a kvalita testování byly na takové úrovni, aby se daly použít. Od toho se upustilo a jednoznačně se preferují antigenní testy. Vyšetřování ze slin není na pořadu dne,“ řekl Blatný.

Rychlejší a levnější testy ze slin už v Česku jsou, stát je nevyužívá

Domácí

Na jeho slova reagoval Václav Navrátil ze společnosti Diana Biotechnologies, která právě testy ze slin vyvíjí. „Podle mého názoru pan ministr neměl na mysli ani tak testy ze slin, jako spíš na metodu LAMP, která s odběrem ze slin také pracuje, ale není zdaleka tak přesná. Naše testy ale používají PCR metodu,“ řekl Navrátil. LAMP test přítomnost viru zjišťuje pomocí zabarvení kapaliny.

„Data ukazují, že přesnost našich testů je minimálně 90 procent, finální validace teprve probíhá. Věříme, že až budou další data, názor pana ministra se změní,“ uvedl Navrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám