Hlavní obsah

Pfizer zahájil testy pilulek proti covidu. K dispozici by mohly být do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká farmaceutická společnost Pfizer zahájila na území USA a Belgie testy svých tabletek, které jsou specificky navržené tak, aby bojovaly proti koronaviru. Pokud testy dopadnou úspěšně, bude lék k dispozici do konce letošního roku, uvedl list The Telegraph.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Muž v roušce míjí sídlo firmy Pfizer v New Yorku

Článek

Antivirotikum je testováno pod kódovým názvem PF-07321332 a jeho cílem je atakovat spike protein viru SARS-CoV-2, tedy hrot, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku. Lék, budou-li testy úspěšné, by měl zabránit jakékoli replikaci viru.

Na výrobě léčiva začal Pfizer pracovat už loni, v červenci přitom měl k dispozici pouze několik miligramů, v říjnu už to byly kilogramy. Farmaceutická společnost také ponechává v anonymitě místa, kde se testuje. Na vývoji léku se podle šéfa oddělení medicínské chemie Pfizeru Dafydda Owena podílelo 210 vědců.

Největší objednávka u Pfizeru, EU dostane 1,8 miliardy dávek

Koronavirus

„PF-07321332 vznikl jako potenciální lék podávaný ústy, který může být předepsán při první známce infekce,“ uvedl šéf Pfizeru pro celosvětový výzkum Mikael Dolsten v oficiálním prohlášení zveřejněném minulý měsíc.

Převažuje lehký optimismus

Klinických testů se má zúčastnit 60 dobrovolníků, jedná se o dospělé lidi ve věku 18 až 60 let. „Jestli už se přesunuli do této fáze, tak převažuje lehký optimismus,“ uvedla hostující profesorka Penny Wardová z londýnské King’s College.

U vakcíny od Pfizeru může být potřeba po půl roce třetí dávka

Zahraniční

Otázkou podle ní je, jak bude lék pacienty snášen. To má odhalit první fáze testů, stejně jako významné vedlejší efekty či pocity lidí po podání léku. „Pokud s tím nebudou žádné problémy, bude se postupovat rychle,“ tuší Wardová. První fáze by měla skončit ke konci května.

Při druhé fázi budou vědci studovat, jak dobrovolníci reagují na podání několika dávek. Ve třetí fázi se výzkum zaměří na to, jaký vliv bude mít na lék jídlo. Podle Telegraphu ale bude třeba více studií, aby se zjistilo, zda bude perorální léčba účinná také u lidí s těžším či pokročilejším průběhem covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám