Hlavní obsah

Pfizer/BioNTech chtěly po EU za dávku vakcíny 1400 korun, píše německý tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Pfizer a BioNTech nabídly vloni v červnu Evropské unii svou vakcínu za 54,08 eura (asi 1400 korun) za dávku, píše deník Süddeutsche Zeitung. Tuto cenu Německo odmítlo jako přemrštěnou a upozornilo na to, že společnost BioNTech čerpala dotace na vývoj očkovací látky, a to jak z německé státní kasy, tak z fondů EU i od dárců, jako je Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V polovině června loňského roku šéf společnosti BioNTech Ugur Sahin ujišťoval, že žádná farmaceutická společnost nebude chtít dělat z vakcíny „zlatý důl“. O několik dnů později obdržela Evropská komise jménem společností Pfizer/BioNTech přísně důvěrnou nabídku. Stanovila, že při nákupu 500 milionů dávek by cena jedné činila 54,08 eur.

Firmy Pfizer/Biontech tvrdily, že cena již zahrnuje „nejvyšší procentní rabat“, jaký některé z rozvinutých zemí poskytly.

První dávka vakcíny od Pfizeru chrání z 85 procent, zjistila izraelská nemocnice

Blízký a Střední východ

Cenu preparátu společnosti vysvětlovaly tak, že rozhodující nebyly náklady na výzkum a vývoj, ale to, že vakcína pomůže zamezit dalším ekonomickým škodám způsobeným pandemií. Připomínaly obrovské ztráty, jaké pandemie covidu-19 každý den způsobuje s tím, že v EU stojí každý den pandemie 3,8 miliardy eur. Z této situace je cestou jen očkování.

S cenou 54,08 euro by byla vakcína společností Pfizer/BioNTech více než dvacetkrát dražší než dávka očkovací látky od společnosti AstraZeneca, jež byla vyvinuta ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Italští vědci dali zelenou ruské vakcíně Sputnik V

Koronavirus

„Takovou cenu považuji za neseriózní,“ uvedl Wolf Dieter Ludwig, předseda farmakologické společnosti Německé lékařské komory, a dodal: „Vnímám to jako honbu za ziskem, která není v současné situaci pandemie nijak oprávněná.“

Tato původní cenová nabídka vysvětluje, proč byly v létě některé země EU vůči vakcíně Pfizer/BioNTech zdrženlivé. K tomu se ještě přidaly pochybnosti o její účinnosti. „Myslím, že bylo správné při tak vysoké ceně váhat,“ dodal Wolf-Dieter Ludwig.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

K informacím o původně požadované vysoké ceně za vakcínu se nechtěly firmy BioNTech ani Pfizer vyjádřit, reagovat na ně nemůže ani Evropská komise.

EU smlouvu o nákupu vakcín uzavřela teprve v listopadu, konečnou cenu ani jedna ze stran nezveřejnila, podle informací různých médií činí nakonec cena 15,50 eura (401 korun) za dávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám