Hlavní obsah

Pfizer a Moderna zvýšily ceny vakcín

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna v posledních smlouvách s EU navýšily ceny za vakcíny proti covidu-19. V případě Pfizeru je cenovka vyšší zhruba o čtvrtinu, Moderna je dražší asi o deset procent. Napsal to v neděli server Financial Times (FT).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

Nová cena za dávku vakcíny firmy Pfizer, vyvinuté společně se společností BioNTech, je 19,50 eura (497 korun), zatímco v předchozích dohodách činila 15,50 eura (395 korun). Moderna si pak v poslední dohodě s EU řekla za jednu dávku 25,50 dolaru (548 korun), dříve přitom chtěla 22,60 dolaru (485 korun).

Podle jednoho z činitelů EU si přitom chtěla Moderna účtovat za dávku 28,5 dolaru (612 korun), nicméně nakonec slevila, protože se zvětšil objem objednávky.

Izrael zveřejnil cenu za vakcíny Pfizeru

Koronavirus

FT uvedl, že evropské státy na zvýšení cen přistoupily kvůli obavám z vedlejších účinků jiných očkovacích látek. Jednání probíhala v době, kdy se široce diskutovaly vedlejší účiny vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson. Státy navíc dávky potřebují, protože je možné, že budou poskytovat další posilovací dávky pro již očkované lidi.

Akcie Moderny trhají rekordy. Daří se i dalším výrobcům vakcín

Ekonomika

Pfizer a Moderna obsah svých smluv nekomentují.

Firmy Pfizer a Moderna letos podle FT vydělají na proticovidových vakcínách desítky miliard dolarů (stovky miliard korun), řada zemí s nimi totiž bude chtít uzavřít nové smlouvy, mimo jiné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru zvané delta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám