Hlavní obsah

Izrael zveřejnil cenu za vakcíny Pfizeru

Jeruzalém

Izrael zaplatil za 15 milionů vakcín od společností Pfizer/BioNTech celkem 2,6 miliardy izraelského nového šekelu (17,29 miliardy korun), uvedl server ynetnews.com. Jedná se o první oficiální informaci ohledně ceny, kterou židovský stát za koronavirovou vakcínu zaplatil.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Očkování na Západním břehu

Článek

Informaci prozradil v izraelském parlamentu (Knesetu) jeden ze zástupců ministerstva financí. Ten zároveň dodal, že Izrael plánuje utratit dalších 2,5 miliardy nového šekelu (16,63 miliardy korun) za další dávky vakcíny „v případě, že budou potřeba v létě“.

Jedna dávka vakcíny tak Izrael vyšla zhruba na 43 eur (1152 korun). Bude tak zřejmě dražší než dohoda Pfizeru a BioNTechu s Evropskou unií. Konečnou cenu ani jedna strana nezveřejnila, ale podle informací různých médií Unie zaplatí asi 15,5 eura (401 korun) za dávku.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Evropská unie má nižší cenu pravděpodobně z vícero důvodů. Za prvé finančně podpořila už v zárodku vývoj vakcíny částkou 100 milionů eur (bezmála 2,62 miliardy korun) a za druhé mohla vyjednat levnější cenu díky vyššímu počtu objednaných dávek. Jen v listopadu, kdy obě strany kontrakt uzavřely, už měla EU právo na 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů.

Pfizer/BioNTech chtěly po EU za dávku vakcíny 1400 korun, píše německý tisk

Koronavirus

Pfizer je jednou ze čtyř vakcín dosud schválených Evropskou lékovou agenturou pro využití v EU (dále AstraZeneca, Johnson a Moderna). Bezmála devítimilionový Izrael už Pfizerem kompletně naočkoval 4,3 milionu lidí. Nejméně jednu dávku pak dostalo 5,2 milionu lidí.

Před týdnem izraelské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že u očkovaných má lepší data, než očekávalo. Jen zhruba 0,14 procenta Izraelců naočkovaných dvěma dávkami se i po vakcinaci nakazilo koronavirem a pouze 0,02 procenta vykazovalo příznaky nemoci covid-19, a to většinou mírné.

Izrael už není nejrychleji očkující zemí na světě

Zahraniční

Díky proočkovanosti navíc Izrael od 21. března znovu otevře všechny noční kluby a bary. Podmínkou pro vstup do nich bude tzv. zelený pas, kterým se mohou prokázat lidé naočkovaní oběma dávkami či lidé, kteří už covid-19 prodělali v posledních třech měsících.

„Reprodukční číslo nám poprvé kleslo pod hodnotu 0,8, stejně tak klesl počet nemocných s těžkým průběhem covidu. To vše díky pěti milionům Izraelců, kteří se nechali naočkovat. Je čas otevřít všechny kluby a bary,” uvedl ministr zdravotnictví Juli Edelstein.

Od příštího týdne by do všech prostor otevřených pro majitele zelených karet mohli i lidé, kteří dosud nebyli naočkováni. Podmínkou ale bude, aby před vstupem do budov měli negativní test na koronavirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám