Hlavní obsah

Přírůstky nakažených v Evropě lámou rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Ve Francii za posledních 24 hodin odhalily tamní laboratoře 208 tisíc nakažených koronavirem, oznámil ve středu ministr zdravotnictví Olivier Véran. Číslo, které země galského kohouta oznámila, přepisuje současně celoevropský rekord v počtu infikovaných za den, uvedla televize BFMTV. Nová rekordní čísla hlásí také Itálie či Británie.

Foto: Bing Guan, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Véran v této souvislosti apeloval na neočkované Francouze, aby si nechali dát vakcínu. „Šance, že se vám nákaza vyhne, je minimální. Je to, jako kdybyste chtěli projít mezi dešťovými kapkami a nezmoknout,“ uvedl. Cirkulace viru je podle něj příliš silná a nejnáchylnější k nákaze jsou neočkovaní.

Ve zbytku svých poznámek Olivier Véran zhodnotil situaci v nemocnici. „Zhruba 70 procent pacientů, kteří jsou na jednotce intenzivní péče v pařížských nemocnicích, není očkováno. A z těch, kteří jsou očkovaní, má 80 procent narušenou imunitu,“ dodal.

Vlna omikronu vyvrcholí koncem ledna, míní Válek. Třetí dávka se otevře všem dospělým

Domácí

„Čelíme dvěma nepřátelům, deltě a omikronu,“ připomněl Véran varianty koronaviru, které nyní zatěžují zdravotnický systém. Delta podle jeho slov ještě neřekla „své poslední slovo“, v některých regionech sice nakažených ubývá, v dalších ale nákaza zuří dál.

„V případě omikronu je to jako přílivová vlna,“ dodal ministr. Podle jeho slov jsou každou sekundu dva Francouzi diagnostikováni jako pozitivní. „Takovou situaci jsme ještě nezažili. Určitě jsme se dostali na milion infikovaných Francouzů,“ dodal.

Dušek: Omikron za měsíc ovládne ČR

Domácí

Své maximum ve středu znovu překonala také Itálie, která ohlásila 98 030 nových případů.

Británie zaznamenala rovněž rekord - 183 037 nově nakažených překonalo úterní maximum o více než 50 000 případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám