Hlavní obsah

Oxford zkusí spojení své vakcíny s ruským Sputnikem

Novinky, Michal Sobotka
Londýn

Britští a ruští vědci chtějí zjistit, zda by se nedala spojením vakcín AstraZeneky a Sputniku V vytvořit ještě lepší očkovací látka, uvedl zpravodajský web BBC. Experti doufají, že by se mohla zvýšit účinnost vakcíny nebo délka jejího působení.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nabírání vakcíny proti koronaviru

Článek

„Pracujeme s našimi partnery v oboru, vládami a výzkumnými týmy z celého světa a v blízké budoucnosti se s ruským institutem Gamaleya Research (který vyvinul vakcínu Sputnik V - pozn. red.) pokusíme zjistit, zda se naše vakcíny dají zkombinovat,“ uvedla AstraZeneca, která svou vakcínu vyvíjela společně s Oxfordskou univerzitou.

Klinické testy proběhnou v Rusku. Dosud ale není známo, na jak velkém vzorku lidí.

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečená a účinkuje u 7 z 10 lidí, potvrdily nové testy

Svět

Ruská a britská vakcína jsou si podobné, protože obě obsahují genetický materiál SARS-CoV-2 z tzv. spike proteinu, který virus používá k proniknutí do hostitelské buňky.

U vakcíny AstraZeneky Oxfordská univerzita nedávno zveřejnila výsledky testů. Látka se ukázala být účinná ze 70 procent. Vědci u ní nadále zkoumají úspěšnost na seniorech a čekají na schválení britského regulačního orgánu MHRA.

Vakcínu Sputnik představili ruští vědci v srpnu jako první oficiálně dokončenou. Někteří odborníci ji ale nepovažují za důvěryhodnou, protože neprošla třetí fází klinických testů.

Tvůrci ruské vakcíny Sputnik V popřeli, že by se na ni nesmělo osm týdnů pít

Evropa

Očkování Sputnikem V bylo v Rusku zahájeno na začátku prosince. Jako první na vakcínu mají nárok zdravotníci, sociální pracovníci a zaměstnanci ve školství. Vývojáři Sputniku V, u nějž stále probíhá testování, tvrdí, že vakcína má 95procentní úspěšnost a nemá způsobovat žádné závažné vedlejší účinky. Do konce roku by měly být vyrobeny zhruba dva miliony dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám