Hlavní obsah

ON-LINE: Přibylo 233 nakažených

Za pátek v Česku přibylo 233 nově nakažených koronavirem. Číslo R mírně kleslo na hodnotu 1,18. Americké rozvědné agentury stále nemají jasno o původu pandemie. Na základě posledních zpravodajských zpráv vysocí představitelé americké administrativy považují domněnku, že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wuchanu, za stejně pravděpodobnou, jako hypotézu přenosu nákazy ze zvířete na člověka, uvedla stanice CNN.

Článek

7:45 - Za pátek v Česku přibylo 233 nových případů nákazy koronavirem. Ve čtvrtek jich bylo 227, minulý pátek 282.

6:51 - Číslo R, které udává, kolik lidí může teoreticky jeden nakažený koronavirem infikovat, za pátek mírně kleslo z hodnoty 1,25 na 1,18. 

6:39 - Biden si vyžádal od rozvědek USA na konci května doplňující zprávu o začátku pandemii. Dostat by ji měl do 90 dnů.

Komunita rozvědek je stále rozdělena mezi zastánci teze o úniku z laboratoře a podporovatele domněnky, že pandemie začala mezidruhovým přenosem ze zvířete na člověka. Rozvědky dosud získaly příliš málo poznatků pro to, aby mohlo převážit jedno z tvrzení.

Většina vědců se domnívá, že koronavirus se vyvinul u netopýrů, ale jak se přenesl na člověka, zda to bylo prostřednictvím nějakého dalšího zvířete, nebo nějakým jiným způsobem, zatím není jasné.

Puberťáci se vrhli na očkování

Koronavirus

6:37 - Americký prezident Joe Biden v pátek ostře kritizoval provozovatele sociálních sítí za to, že nejsou schopni zabránit šíření falešných informací o nemoci covid-19. Podle něj sociální sítě touto svou neschopností "zabíjejí lidi", uvedl prezident. Ve čtvrtek šéf amerického úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy označil dezinformace o vakcínách proti covidu-19 za hrozbu pro veřejné zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám