Hlavní obsah

Antigenní testování by mohlo odstartovat dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku přibylo za sobotu 3655 nakažených koronavirem, což je nejvíce o víkendovém dni od 14. listopadu. Rizikové skóre PES druhý den po sobě stouplo, tentokrát o dva body na 71 bodů. Už týden odpovídá čtvrtému stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. V Česku nyní platí třetí stupeň, politici mluví o tom, že k zpřísňování by mohlo dojít ve středu nebo ke konci příštího týdne.

Článek

Reportáž byla ukončena.

20:49 - Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost chce vláda kvůli velkému zájmu lidí zahájit již od středy, začít mělo až v pátek. V pondělí to vládě navrhne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

19:30 - V Jincích na Příbramsku se sešlo 25 hoteliérů a restauratérů nesouhlasících s vládními protiepidemickými omezeními, aby se poradili na svém dalším postupu. Chtějí jednat s vládou o podobě kompenzačního balíčku, sestavili pětičlenný expertní tým, jeho obsazení představí v pondělí.

Hospodští varují před epidemií chudoby

Ekonomika

18:50 - Jednání o kompenzacích pro odvětví, která by musela ve zpřísněném režimu zavřít, pokračují. Finální programy by měly být v pondělí odpoledne představeny vládě, řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

17:39 - Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda zítra alespoň některá opatření zpřísní. Konkrétnější být nechtěl, uvidí se zítra po debatě s ministry.

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Domácí

17:36 - V Británii za posledních 24 hodin přibylo 18 447 lidí infikovaných koronavirem. Dalších 144 lidí s nemocí covid-19 zemřelo.

16:48 - Londýňané vyrazili za nákupy a zaplnili ulice. Nahrávají tomu obavy lidí, že obchody budou muset kvůli koronaviru zavřít.

Centrum Londýna praská ve švech. Lidé vzdor covidu vyrazili na vánoční nákupy

Koronavirus
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnské ulice zaplavily davy lidíVideo: Reuters

15:34 - V USA začala distribuce nově schválené vakcíny proti covidu-19. Podle vládního poradce má dostat očkování ještě do konce roku 40 milionů lidí.

Očkování začne do 24 hodin, uvedl Trump. Úřady schválily mimořádné použití vakcíny Pfizeru

Zahraniční

15:33 - V Nizozemsku se dál zvyšují počty odhalených případů nákazy novým koronavirem, dnes úřady ohlásily téměř 10 000 pozitivních testů. Podle agentury Reuters se zdá, že restrikce přijaté kvůli epidemii v polovině října přestávají fungovat. Vláda se v neděli sešla na mimořádném zasedání, aby rozhodla o jejich případném zpřísnění. Změny by měla oznámit v úterý.

15:01 - Rakousko hlásí dalších více než 2600 případů koronavirové nákazy za uplynulý den. Podle serveru OE24 je to největší nedělní nárůst za poslední měsíc. Ve Vídni mezitím končí dobrovolné hromadné testování obyvatel, kteří ale příliš velký zájem neprojevili. Podle ranních údajů agentury APA si nechalo provést bezplatný test přes deset procent obyvatel.

14:50 - Vláda by podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) ještě před rozhodnutím o dalším zavírání podnikatelských aktivit měla zahájit jednání se zástupci dotčených oborů o novém systému náhrad. Ty by měla následně začít neprodleně poskytovat. „To, co požadujeme, není anarchie, ale fungující, profesionální stát. Požadujeme ekonomicky smysluplné a spravedlivé kompenzace. A vyhrazujeme si právo rozmyslet si způsob, kterým to státu připomenout, bude-li třeba,” uvedla v neděli unie ve výzvě vládě a veřejnosti.

14:13 - Ředitelé pěti největších švýcarských nemocnic apelují na ministra zdravotnictví, aby zpřísnil opatření proti koronaviru. Ve společném dopise ministru uvedli, že v Curychu, Bernu, Basileji, Lausanne a Ženevě musejí odkládat operace pacientů s vážnými potížemi a že najít volné lůžko na jednotkách intenzivní péče je vzácnost.

13:10 - Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by s přechodem opatření do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES) nečekal do pátku, ke změně by podle něj mělo dojít nejpozději ve středu. Hamáček to dnes řekl v České televizi. O přechodu na vyšší stupeň systému bude v pondělí rozhodovat vláda. Hamáček také řekl, že bude nutné odškodnit živnostníky. Líbí se mu rakouský scénář, byl by pro odškodnění minimálně ve výši 80 procent loňského obratu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v neděli v televizi Prima řekl, že vše nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí zpřísnění schválí. Hotely a restaurace by pak musely podle Havlíčka zavřít ke konci týdne, obchody a služby by mohly dále fungovat. Pokud budou muset stravovací podniky i hotely zavřít, budou podle Havlíčka náhrady „velmi slušné”.

11:30 - Německá kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se dohodli na zpřísnění protiepidemických opatření. Od 16. prosince do 10. ledna budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny. Kromě toho mají být v zásadě zavřené i školy a lidé by měli víc pracovat z domova.

Německo zpřísní opatření. Od středy zavřou školy i většina obchodů

Koronavirus

11:02 - V Ústeckém kraji index rizika nákazy koronavirem klesl na čtvrtý stupeň z pěti, skóre je na 69 bodech. Přibylo 315 lidí pozitivně testovaných.

10:30 - Na Slovensku zaznamenali 2190 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 27 lidí. V nemocnicích je 1955 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 136 na JIP a 139 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 132 984 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1175 lidí.

10:10 - V Maďarsku zaznamenali 4153 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 181 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 280 400 lidí a celkem zemřelo 6965 lidí

9:25 - V Libereckém kraji je rizikové skóre PES zpět na čtvrtém stupni. Kleslo o dva body na 74.

9:10 - V Japonsku a Jižní Koreji v sobotu přibyly rekordní počty případů koronavirové nákazy. V Japonsku poprvé přibylo více než 3000 infikovaných, Korea pak hlásí 1030 nově nakažených.

Do nemocnice to nestihl, nakažený koronavirem v Německu zemřel v autě

Koronavirus

8:13 - Rizikové skóre PES v České republice opět stouplo, k dnešku o dva body na 71 bodů. Stále odpovídá čtvrtému stupni rizika. Pět krajů má aktuálně skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Pozitivních byla čtvrtina testů. Počet zemřelých s covidem stoupl o 85 na 9535. V nemocnicích bylo v sobotu 4111 nakažených, o 279 méně než v pátek, ve vážném stavu je 548 z nich.

Rizikové skóre PES stále stoupá, hrozí další zákazy

Koronavirus

6:57 - V Německu přibylo 20 200 potvrzených případů nákazy koronavirem

5:38 - Počet případů nákazy koronavirem v USA překonal hranici 16 milionů, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse. S covidem-19 zemřelo přes 297 000 lidí.

3:16 - Brazílie chce do poloviny příštího roku podat vakcínu proti covidu-19 zhruba 51 milionům lidí, tedy asi čtvrtině obyvatel země. Vyplývá to z očkovacího plánu, který v sobotu zveřejnila místní vláda. V Brazílii se nákaza koronavirem od počátku epidemie prokázala už více než 6,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 181.123 infikovaných

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám