Hlavní obsah

ON-LINE: ČR nepřechází do stupně číslo čtyři, přesto přicházejí zpřísnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během neděle přibylo v Česku 1113 potvrzených případů koronaviru. Je to o 39 případů více než o týden dříve. Mezitýdenní nárůst tak byl vyšší počtvrté za sebou. Rizikové skóre PES je na 64 bodech, což odpovídá přísnějšímu, čtvrtému stupni. Vláda jej zatím nezavede, ale zpřísní některá opatření . Ministerstvo se navíc rozhodlo, že od pondělí bude data o nových případech zveřejňovat jen jednou denně, a to v 8:00.

Článek

18:11 - V Británii za den odhalili dalších 14 718 nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo dalších 189 lidí, u nichž testy v posledních 28 dnech potvrdily nákazu.

18:09 - Dánsko v 38 obcích od středy zavře druhý stupeň základních škol a střední školy. Studenti budou muset přejít na distanční výuku. Zavřou se i bary a kavárny stejně jako knihovny, tělocvičny, kina a divadla.  V zemi bylo v pondělí zaznamenáno  rekordních 2046 nově potvrzených případů koronaviru.

17:58 - Vláda zatím nenavrhuje přechod do rizikového stupně číslo čtyři, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.  Přesto přicházejí zpřísnění. Nově se budou od středy zavírat restaurace ve 20 hodin.  Výdejová okýnka zavírají spolu s  restauracemi. Ani přes den nelze prodávat alkohol přes okénko.

17:58 - V Itálii  zaznamenali za 24 hodiny 528 obětí z řad nakažených koronavirem, je to o 36 méně než o den dříve. V zemi testy za den odhalily 13 720 nakažených. V nemonicích leží 30 524 lidí s covidem-19, na JIP jich leží 3 382. V Itálii se celkem nakazilo už 1,74 milionů osob.

17:56 - V Turecku zaznamenali za den rekordní počet 203 obětí z řad nakažených. Celkem v zemi evidují už 15 103 oběti. Za den stoupl počet potvrzených případů o 32 137.

16:07 - Ministerstvo zdravotnictví bude data k novým případům nákazy koronavirem zveřejňovat jen jednou denně, a to v 8:00. Dosud se čísla aktualizovala v jednu hodinu v noci, kdy byl dostupný souhrn nakažených za předchozí den, a posléze i v 18:00, kdy se zveřejňovala dílčí čísla za daný den.

Ráno byl zveřejňován i aktuální výpočet PES. Nyní bude obojí jen v 8:00 každého dne. Večerní čísla tak už zveřejňována nebudou.

„Dnes k 18:00, kdy byly denně mimo jiné uváděny údaje o počtu testů a hospitalizovaných za předchozí den, už ale data na webu aktualizována nebudou,” řekl ČTK Josef Tuček z tiskového oddělení Ústavu zdravotnických informací.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

14:20 - Maďarsko zachová omezení proti šíření nákazy koronavirem, včetně nočního zákazu vycházení, až do 11. ledna. Uvedl to předseda vlády Viktor Orbán. Silvestr se v zemi slavit nebude.

13:30 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vzkázala premiérovi Igoru Matovičovi, aby zvážil, zda nepředat řízení koronakrize některému členovi jeho vlády. Premiér podle hlavy státu staví zemi před falešné dilema, pokud tvrdí, že jedinou cestou je buď lockdown, nebo plošné testování.

Čaputová rovněž kritizovala chaos kolem otevírání škol. „Chybí nám plán, chybí nám jasný postup kroků, čelíme chaosu, jehož vazaly jsou děti,“ upozornila prezidentka. Na Slovensku totiž některé školy zorganizovaly testování a pustily děti druhého stupně do škol, ale ve většině škol se nadále učí distančně. Matovič na výzvu prezidentky reagoval tím, že nemůže odstoupit z funkce, kterou nemá.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zuzana Čaputová

13:25 - Ve velké části Dánska se od středy 9. prosince uzavřou bary, restaurace, divadla, kina, muzea a další kulturní zařízení. Žáci druhého stupně základních škol a také středních a vysokých škol přejdou na distanční výuku. Důvodem je snaha zastavit šíření koronaviru, oznámila dánská premiérka Mette Frederiksenová. Nařízení se týká 38 z 98 dánských obcí, včetně metropole Kodaně a druhého a třetího největšího města, jimiž jsou Aarhus a Odense. Opatření budou platit nejméně do 3. ledna.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

13:15 - Česko má objednanou vakcínu proti covidu pro 6,9 milionu obyvatel, vyplývá to z návrhu očkovací strategie pro vládu. Bude dobrovolná a hrazená z pojištění. První budou podle strategie proti covidu očkováni lidé nad 65 let a s vážnými nemocemi a jako další vybraní zdravotníci - z ARO, JIP a urgentních příjmů.

13:13 - Kvůli růstu počtu nakažených řecká vláda rozhodla, že lockdown, který v zemi platí od počátku listopadu, prodlouží do 7. ledna.  Školy, restaurační zařízení, bary a noční kluby stejně jako soudy zůstávají uzavřené. Bezdůvodné cestování z jedné oblasti země do druhé je zakázáno. V platnosti zůstává zákaz vycházení mezi 21:00 a 05:00.

13:00 - Milánský operní dům La Scala zahájí v pondělí svou sezonu bez diváků v hledišti. Kvůli nákaze koronaviru se divadlo rozhodlo změnit program. Místo opery Lucie z Lammermooru divadlo přichystalo téměř tříhodinové televizní představení složené z árií slavných oper, duetů a baletních vystoupení.

12:58 - V uplynulých 24 hodinách přibylo v Rakousku 2263 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 57 lidí.

12:38 - Kvůli hrozícímu dalšímu uzavření obchodů se lidé snaží pořídit zboží, které kvůli vládním nařízením mohli téměř dva měsíce koupit jen on-line, například nábytek. Dlouhé fronty se dnes tvořily i v nákupním řetězci Ikea v Praze na Zličíně.

12:12 - Čtvrteční zmírnění omezení se nevyhnutelně projeví nárůstem počtu nových případů covidu-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů. V České televizi to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek. Zatím se ale otevření restaurací či obchodů projevit nestihlo, potrvá to podle něj nejméně sedm dní. Rizikové skóre, které v systému PES vývoj epidemie hodnotí, se v neděli zvýšilo z 57 na 64 bodů a na stejné hodnotě zůstalo i dnes.

„Určitě musíme očekávat jakési navýšení, protože nevyhnutelně dojde k nárůstu sociálních kontaktů, k větší mobilitě obyvatel z důvodů otevření obchodů nebo restaurací. To se nevyhnutelně projeví nějakým nárůstem,” uvedl Dušek. Záležet bude podle něj na tom, jak bude nárůst velký a jak se podaří zvládnout.

Na středních školách začala střídavá výuka. Některé VŠ obnovují praktika

Věda a školy

11:40 - Stav olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera pozitivně testovaného na covid-19 se po týdnu hospitalizace pomalu zlepšuje, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Arcibiskup byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci minulý víkend kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Zůstává na ARO a dostává podpůrnou léčbu kyslíkem.

10:58 - Do Velké Británie dorazily vakcíny proti koronaviru vyvíjené společnostmi Pfizer a BioNTech. S vakcinací by mělo Spojené království začít od úterka. Primárně budou očkováni senioři ve věku 80, zdravotníci a lidé v pečovatelských domech.

Británie očekává, že jen za první týden stihne očkovat 800 tisíc lidí. Celkem si Spojené království objednalo 40 milionů vakcín. Na jednoho člověka připadají dvě vakcíny, celkem tak může být v Británii očkováno až 20 milionů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do britských nemocnic zavážejí první vakcíny proti koronaviruVideo: Reuters

10:27 - Na Slovensku zaznamenali v neděli jen 552 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s koronavirem zemřelo 22 lidí. V nemocnicích je 1769 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 130 na JIP a 125 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 117 283 lidí a od začátku pandemie zemřelo 1018 lidí.

10:20 - Kvůli kontaktu některých členů s nakaženým Rudym Giulianim, právníkem amerického prezidenta Donalda Trumpa, jde do karantény celý zákonodárný sbor státu Arizona.

Parlament v Arizoně jde kvůli nakaženému Trumpovu právníkovi do karantény

Koronavirus

10:17 - Epidemie nemoci covid-19 ve Spojených státech se i na konci uplynulého týdne dál zhoršovala, když ani v neděli počet nových infekcí neklesl pod 150 000, zatímco vytíženost nemocnic znovu dosáhla rekordní úrovně. Prudký růst statistiky nakažených i hospitalizovaných eviduje v posledních dnech Kalifornie, kde se zpřísňují karanténní opatření. Podle televize CNN se zde povinná izolace týká už více než 30 milionů lidí.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Personál podniku v San Francisku s rouškami

V celých USA bylo za poslední den nahlášeno asi 175 000 pozitivně testovaných, ukazují databáze Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a deníku The New York Times (NYT). Jedná se o nejvyšší nedělní přírůstek za celou dobu pandemie. Ačkoli znovu stoupá i počet prováděných testů, data iniciativy The COVID Tracking Project svědčí o tom, že míra pozitivity se v USA dostala nad deset procent. V amerických nemocnicích údajně bylo na 101 500 lidí s koronavirem.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

10:04 - Pražský magistrát zaznamenal dosud v přestupkovém řízení častější porušení pravidel protikoronavirových opatření letos na jaře než na podzim. V jarní vlně pandemie úřad řešil 500 řízení, při podzimní vlně do začátku prosince to bylo 430 přestupkových řízení. Část jarních případů je vyřešena, podzimní prohřešky na rozhodnutí magistrátu teprve čekají. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

09:30 - V Maďarsku přibylo 3870 nových případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s nákazou zemřelo 116 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 254 148 lidí a celkem zemřelo 5984 lidí.

09:19 - Oproti neděli se do čtvrtého stupně v rámci systému PES přesunula Vysočina, ve třetím tak zůstává jen Praha, Jihomoravský a Plzeňský kraj. Ústecký kraj je na stupni pět.

Vláda ovšem zatím nevyhlašuje opatření podle krajů, ale pro republiku jako celek. K rozlišování podle regionů by mělo docházet až v nižších stupních.

Dufek ještě přitvrdil: Ať se restauratéři a hoteliéři přeškolí na dělnické profese

Ekonomika

08:05 - Rizikové skóre systému PES je i k pondělnímu ránu na 64 bodech odpovídajících čtvrtému stupni. Nyní v ČR platí trojka, při zhoršení by se opět měly zavírat obchody a restarurace. Číslo R je nad 1 a roste – byť mírně –i pozitivita testů.

07:38 - Indie oznámila za posledních 24 hodin 32 981 potvrzených nákaz koronavirem Sars-CoV-2. Už měsíc se tam denní přírůstky nakažených drží pod 50 tisíci, což vede tamní epidemiology k mírnému optimismu. Počty nakažených nevzrostly výrazně, přestože v zemi se v polovině listopadu konaly oslavy svátku díválí a tržiště byla plná lidí.

06:09Německo hlásí 12 332 nově potvrzených případů nákazy koronavirem.

05:53 - Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti. Jeho pondělní hodnotu ministerstvo kvůli víkendovým technickým problémům zveřejní až v 8:00 hodin.

Vláda v pondělí zřejmě schválí žádost Sněmovně o souhlas s prodloužením nouzového stavu a bude také posuzovat zhoršení epidemického skóre. Probere také očkovací strategii.

Přehledně: Jaká opatření se nově mění

Domácí

05:30 - Momentálně je v Česku nakaženo 59 837 osob. Z tohoto počtu je v nemocnicích 4179 infikovaných a v těžkém stavu se nachází 553 pacientů.

05:28 - Od počátku pandemie zemřelo 8902 nakažených. Za neděli přibyly čtyři desítky nových úmrtí, tato statistika však bývá průběžně doplňována a konečná bilance může být výrazně jiná. V minulých dnech přibývalo kolem sta úmrtí za den.

05:26 - Nejhorší situace nadále panuje v Havlíčkově Brodě, kde připadá 510,98 nakaženého na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů. V neradostném žebříčku hned druhé místo patří Opavě (362,58) a třetí příčku obsazují Semily (358,99). Následuje Rychnov nad Kněžnou (336,34), Kroměříž (322,76) a Louny (302,22).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám