Hlavní obsah

Rakousko hlásí extrémní zájem o samovýtěrové testy školáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí rakouské vlády testovat školáky v souvislosti s jejich návratem do školních lavic má po prvním dnu výrazné pozitivní výsledky, píše server Krone.at. Ve Vídni je ochota nechat děti testovat extrémně vysoká. Testy odmítlo jen procento žáků, respektive jejich zákonných zástupců. To, že testování není zbytečné, ukázaly výsledky. Jen ve Vídni testy v pondělí odhalily nákazu u 32 dětí, píše server Krone.at.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobné počty hlásí také Dolní Rakousko. V pondělí tam testy odhalily 24 nakažených dětí.

„Zájem o testování předčil naše očekávání. Problémy nehrozí, všechny školy byly testy dostatečně zásobeny. Celý proces funguje velmi dobře,“ oznámilo ministerstvo školství. Do škol bylo dodáno 6,3 milionu testovacích souprav pro samovýtěry. Školy budou dostávat každý týden dalších 2,2 milionu testů. Bylo jich objednáno celkem 24 milionů.

Otevřením škol Rakousko podporuje evropský trend. Do školních lavic se totiž vrátili žáci v mnoha dalších evropských zemích.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Belgii mají distanční výuku od poloviny listopadu pouze studenti středních škol, žáci základních se pravidelně účastní prezenční výuky.

Estonsku jsou všechny typy škol otevřené v souladu s přísnými hygienickými předpisy.

Ve Francii navzdory přísnému lockdownu byly školy otevřené. Pouze některé střední školy kombinovaly běžnou výuku s distanční. Podle ministra školství Jeana-Michela Blanquera je Francie jednou z mála evropských zemí, kde studenti během pandemie a uzavírek chodili do školy.

Středoškoláci se budou testovat sami a povinně, počítá s tím ministerský manuál

Věda a školy

Polsko, pátá největší země v Evropské unii, udržuje školy otevřené pro děti od první do třetí třídy. Ve vyšších ročnících je výuka on-line. Tento týden začala vláda ve Varšavě testovat učitele na koronavirus. Na základě výsledků by pak mělo být rozhodnuto o dalších krocích.

Distanční studium je ve Švýcarsku určeno momentálně jen pro studenty vysokých škol. O tom, zda školy budou v běžném režimu, nebo on-line, rozhodují jednotlivé kantony. Zatím byl zaznamenán pouze jediný centrální požadavek, a tím bylo nošení roušky během vyučování. Rozhodnutí, pro které ročníky tento požadavek platí, je také na jednotlivých kantonech.

Švédsko má školy otevřené, pouze na vysokých školách probíhá distanční výuka. Ta by měla platit do Velikonoc.

Ve většině španělských regionů jsou školy otevřené, děti musejí nosit povinně roušky. Doposud byla infikována méně než dvě procenta z osmi milionů studentů a pouze asi jedno procento tříd muselo být zavřeno kvůli nákaze.

Maďarsku jsou otevřené základní školy, distanční výuka je zavedena na středních školách. Platit by měla až do března.

Bulharsko minulý týden zahájilo návrat k prezenční výuce pro střední a vyšší školy poté, co již byly otevřeny mateřské a základní školy. Distanční výuka bude zatím platit pro studenty vysokých škol.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Dánsku se tento týden obnovuje prezenční výuka, nejprve pro první čtyři ročníky základních škol a začaly fungovat mateřské školy. Prezenční výuka zatím zůstává na vysokých školách.

Ve většině regionů Řecka se od minulého týdne opět otevřely střední a vyšší odborné školy. Studenti (od 16 let) a učitelé se musejí pravidelně testovat. Do základní škol se mohli vrátit žáci už na počátku ledna.

Chorvatsku řeší otevírání škol jednotlivé regiony. Trendem je zatím výuka on-line. Tento týden se mohli vrátit studenti středních škol v hlavním městě Záhřebu a regionu Lika-Senj, příští týden se otevřou střední školy v dalších dvou regionech. Většina žáků základních škol je už opět ve školních lavicích.

Nizozemsku jsou od pondělí opět otevřené mateřské, základní a speciální školy. Střední školy zůstanou v distančním vzdělávání do 1. března.

Rumunsku, šesté největší zemi EU, se tento týden otevřely školy, ale návrat žáků a studentů se řídí situací podle nákazy. Ve 149 z přibližně 3200 obcí se školy neotevřely, v dalších 903 obcích se do prezenčních tříd vracejí pouze děti a žáci předškolních a základních škol posledních tříd.

Po týdnech distančního vzdělávání se ve Slovinsku žáci základních škol vracejí do tříd v úterý.

Na Slovensku se v pondělí otevřely mateřské a základní školy a závěrečné třídy.

Itálii, zemi, která byla nejvíce zasažena pandemií koronaviru, se žáci a studenti vracejí do škol jen velmi zvolna. Musejí mít povinně roušky, učí se na směny. Ve většině regionů ale stále platí distanční výuka.

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Portugalsko se v současné chvíli potýká s extrémním nárůstem nakažených. Od pondělí byla na všech typech škol zahájena distanční výuka.

Německu jsou od Vánoc školy uzavřené, jaký bude další vývoj, se rozhodne až po 10. únoru, kdy by měla jednat o situaci kancléřka Angela Merkelová s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

Ve Velké Británii zůstanou školy zavřené několik týdnů. Ve Walesu a Skotsku je návrat k běžné výuce plánován na 22. února, v Anglii a Severním Irsku by to nemělo být dříve než 8. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám