Hlavní obsah

PES barví Česko do fialova

Aktualizováno

V České republice přibylo za neděli 3364 nakažených, což je téměř o 1400 více než předchozí neděli. Rizikové skóre PES je čtvrtý den na 76 bodech, což odpovídá pátému stupni. Vláda v pondělí oznámila, že případné zpřísňování probere ve středu, dojít by k němu mohlo po Vánocích. Evropská komise schválila užití vakcíny od Pfizeru, očkovat se může začít v neděli.

Článek

Reportáž byla ukončena.

21:32 - Budoucí prezident USA Joe Biden se nechal naočkovat vakcínou proti covidu-19. Američany vyzval, aby učinili totéž a neměli obavy, píše Reuters.

Biden se nechal očkovat proti koronaviru

Zahraniční

21:03 - Nová mutace koronaviru, která se objevila v Británii, se nevymkla kontrole. Řekl to v pondělí krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan, informovala agentura AFP. Podle Ryana neexistuje zatím žádný důkaz o tom, že by mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

„Během této pandemie jsme měli několikrát reprodukční číslo mnohem vyšší než 1,5 a zvládli jsme to. V tomto smyslu se tato situace nevymkla kontrole,” uvedl Ryan. Agentura AFP uvedla, že Ryan zjevně reagoval na nedělní prohlášení britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka, který prohlásil, že se nová varianta viru „vymkla kontrole”.

20:02 - Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechá očkovat proti covidu-19 hned první den, kdy se v Česku začnou očkovat zdravotníci, tedy 27. prosince, řekl to TV Nova.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

19:42 -  Na Vysočině zemřelo v posledních čtyřiadvaceti hodinách deset lidí nakažených covidem-19. Počet úmrtí v souvislosti s touto nemocí tak od začátku epidemie v kraji stoupl na 463. Vyplývá to z dat, která zveřejnila krajská hygienická stanice po dnešní 18:00. Na Vysočině teď evidují hygienici 3294 nakažených.

18:35 - Evropská komise schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu EU. Očkovat se může začít v neděli.

18:32 - V USA začalo očkování veřejnosti vakcínou proti covidu-19 od společnosti Moderna, jako první ji obdržel zdravotník ze státu Connecticut, píše AFP.

18:29 - Evropské akcie zažily nejhorší výprodej za téměř dva měsíce v reakci na objevení nového kmene koronaviru. Index STOXX 600 ztratil 2,3 procenta.

17:20 - Francouzský prezident Emmanuel Macron má nadále příznaky covidu-19, jeho stav je ale stabilní. Uvedl to mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal, informovala agentura AFP. Své dnešní 43. narozeniny tak Macron stráví v karanténě.

Nákaza virem SARS-CoV-2 se u francouzského prezidenta prokázala ve čtvrtek. Navzdory příznakům covidu-19, kterými jsou u něj kašel, únava či bolest svalů, se v pondělí Macron přes videokonferenci zúčastnil zasedání vlády.

16:29 - Čína naočkovala proti koronaviru přes milion svých obyvatel, ačkoliv stále nemá žádnou schválenou vakcínu pro obecné použití. Očkování podle tamní národní zdravotnické komise začalo v červenci a vakcínu dostali lidé ze skupin, kterým nejvíce hrozí nákaza, píše dnes agentura Reuters. Země, kde žije 1,4 miliardy lidí, by chtěla do druhé poloviny února naočkovat prvních 50 milionů osob.

16:28 - Veřejnost z řad seniorů a mladších vážně nemocných se bude moci proti covidu-19 očkovat nejdříve v únoru. Prvními prosincovými dávkami se budou očkovat zdravotníci ve vybraných nemocnicích. V lednu pak přibudou hospitalizovaní senioři a lidé v domovech sociální péče.

16:13 - Slovensko kvůli zmutovanému koronaviru zastavuje všechny civilní lety z Velké Británie. Zákaz platí od půlnoci, zatím na 72 hodin. Informovalo o tom slovenské ministerstvo dopravy.

16:11 - Vláda prodloužila program Antivirus do konce února, a to příspěvek A i B, oznámila ministryně práce Jana Maláčová. V zavřených provozech podle ní stát proplatí celou mzdu.

16:07 - Nemocnice mohou omezit zbytnou péči, aby reagovaly včas na případný nárůst počtu infikovaných koronavirem, kteří budou potřebovat hospitalizaci. Příslušné usnesení v pondělí schválila vláda. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci uvedl, že vládní opatření dá vedení nemocnic prostor pro případné rozhodnutí. Situace v nemocnicích je podle ministra různá.

15:54 - Případný návrh na přesun do páté úrovně PES projedná vláda ve středu.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

15:41 - V domově pro mentálně postižené v Lipníku na Mladoboleslavsku se rozšířil covid-19, nakažení jsou téměř všichni pracovníci i klienti. V úterý přijede na pomoc armáda, obec doporučuje obyvatelům, aby omezili vycházení, řekla starostka obce Ingrid Podroužková. Krajští hygienici zde evidují 45 nakažených.

Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové se zde nakazilo 24 z 28 klientů a 21 z 34 členů personálu. Podle starostky dnes ale přišly výsledky dalších testů a nakažených opět přibylo. „Vypadá to, že už jsou nakažení úplně všichni, řekla Podroužková.

15:32 - Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová uvedla, že Komise rozhodne o podmínečné registraci vakcíny Pfizer/BioNTech na trhu EU ještě dnes.

Vědci varují před unáhlenými závěry ohledně zmutovaného koronaviru

Koronavirus

14:12 - Vnitřní sportoviště jsou podle České komory fitness kvůli třetímu nucenému uzavření v kritické situaci. Často nejsou schopna plnit své závazky a v nejbližší době na sebe budou muset vyhlásit insolvenci. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je situace ještě dramatičtější. Na tiskové konferenci to řekla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Jednání o kompenzacích České komory fitness, Asociace bazénů a saun a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), které se mělo konat dnes, bylo odloženo. Uskuteční se v úterý v 16:00.

12:19 - Maďarská vláda zrušila zákaz vycházení na Štědrý večer. V pondělí to oznámil krizový štáb. V Maďarsku platí zákaz vycházení od 20:00 do 5:00.

11:38 - Na Slovensku zaznamenali 1219 nových případů nákazy koronavirem a zemřelo 63 lidí. V nemocnicích je 2210 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19, z toho 159 jich je na JIP a 160 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 152 555 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1618 lidí.

10:08 - V Maďarsku zaznamenali 2141 nových případů nákazy koronavirem, zemřelo 183 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 305 130 lidí a celkem zemřelo 8282 lidí.

9:14 - Rusko ohlásilo 29 350 nových případů nákazy koronavirem. Jedná se o dosud rekordní číslo. Přibylo také 493 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. V zemi se od začátku pandemie nakazilo už 2 821 125 lidí a 50 242 jich zemřelo.

8:19 - Rizikové skóre PES zůstává čtvrtý den na 76 bodech, tedy v pátém stupni. Mírnějšímu čtvrtému stupni odpovídá situace pouze v Praze a dvou krajích.

8:02 - V České republice přibylo za neděli 3364 nakažených, což je o 1366 více než minulý týden. O víkendových dnech se tradičně méně testuje, ale podíl pozitivních testů na den byl 31,4 procenta. Laboratoře provedly v neděli 10 715 testů.

Zmutovaný vir se šíří i v Česku. Hrozbou není

Domácí

7:59 - Indie za uplynulý den zaznamenala 24 337 nových případů nákazy koronavirem. S nemocí covid-19 mezitím v zemi zemřelo dalších 333 lidí.

Od začátku pandemie se v Indii, která má zhruba 1,4 miliardy obyvatel, koronavirus prokázal u více než deseti milionů lidí a 145 810 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

7:45 - Česko zastaví lety z Británie od dnešních 12:00, oznámilo ráno ministerstvo zdravotnictví. Lety ruší i další státy kvůli novému kmenu koronaviru.

Česko zakázalo přílety z Velké Británie

Domácí

6:51 - V Jižní Koreji přibylo 926 nakažených, jedná se o mírný pokles oproti minulému pondělí, kdy se nakazilo rekordních 1097 lidí. Jižní Korea dosud zaznamenala od začátku pandemie 50 591 nakažených, zemřelých pak 698.

6:43 - Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by dnes měla vydat podmínečné povolení pro vakcínu proti nemoci covid-19 od firem Pfizer a BioNTech. Agentura o vakcíně rozhoduje v době, kdy Evropu znepokojuje nová, údajně výrazně nakažlivější mutace koronaviru, která se šíří na jihu Anglie. Evropská unie bude dnes jednat o koordinovanější reakci na nový kmen viru poté, co řada evropských zemí v neděli ohlásila zákaz letů z Británie.

6:41 - Budoucí americký prezident Joe Biden by měl následovat příkladu současného viceprezidenta Mikea Pence. V pondělí by se měl před zraky novinářů nechat očkovat proti koronaviru vakcínou společnosti Pfizer.

6:33 - Nákaza koronavirem se v Německu za uplynulých 24 hodin potvrdila u 16 643 lidí, což je asi o tři sta více, než bylo oznámeno minulé pondělí. V Německu se dosud koronavirus potvrdil u 1,51 milionu lidí. Úmrtí eviduje země 26 275, z toho 226 za minulý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám