Hlavní obsah

Omikron se zabydluje i u nás. Mohl se šířit na turnaji vodního póla v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová varianta koronaviru omikron se v Česku začíná zvolna šířit. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve čtvrtek potvrdila, že laboratoře prověřují dalších osm podezření. Touto variantou jsou zřejmě nakaženi dva pracovníci Fakultní nemocnice v Brně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Svrčinová také upozornila, že v Brně se před třemi týdny konal turnaj vodního póla, na němž byli i sportovci z Jihoafrické republiky. I pozitivní případ z Belgie má na tento turnaj vazbu. Hygienici došetřují jeho kontakty.

„Upozornilo nás na to Evropské centrum pro infekční onemocnění. V Brně probíhal asi tři nebo čtyři týdny zpátky turnaj ve vodním pólu, kterého se účastnili i hráči z Jihoafrické republiky. A jeden z belgických případů měl vazbu na tento turnaj, takže došetřujeme možné vazby,“ řekla Svrčinová.

Další podezření se objevila i mezi žáky základní školy v Adamově na Blanensku, kde je třída v karanténě, a nezávisle na tom i u žáka druhé třídy v ZŠ Arménská v Brně.

Nemyslím si, že v tuto chvíli je namístě dělat razantnější protiepidemická opatření
Adam Vojtěch

„Pokud jde o stoprocentně potvrzené případy, tak jsou to pouze ony dva případy v Libereckém kraji. U všech ostatních případů jde o suspektní případy, které ještě nejsou potvrzeny sekvenací,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vědci odhalili maskovanou verzi omikronu

Svět

Nevyloučil, že se mohou podezření potvrdit. Zpřísnění opatření podle něj ale zatím není třeba. „Nemyslím si, že v tuto chvíli je namístě dělat razantnější protiepidemická opatření,“ řekl.

Podle Vojtěcha se zdá, že omikron je sice nakažlivější, ale není nebezpečnější než delta, a nemusel by tak představovat větší riziko hospitalizace. Jednoznačná data ale stále chybí.

Anglie přechází ke covidpasům

Zahraniční

Svrčinová dodala, že vážný průběh zatím nikdo z nakažených nemá. „Všechny naše případy mají bezpříznakový nebo velmi lehký průběh,“ řekla. Potvrdila, že dvě podezření na omikron se týkají zdravotních sester pracujících ve FN Brno a jejich dvou dětí. „Objevila se nám tu varianta omikron, která je bohužel velmi nakažlivá. Naši zaměstnanci, kteří ji mají, už mají pozitivitu i v rodinách,“ řekl náměstek brněnské nemocnice Ondřej Ludka.

„Jsou to dva případy potvrzené u našich zaměstnanců, nikoli u pacientů. Vzorky jsme ještě odeslali ke konfirmaci do Národní referenční laboratoře, ale podle toho, co vím, to vypadá na omikron,“ upřesnil náměstek.

Řidička zmožená covidem už nemohla jet dál. Nocovala i s dítětem v autě u Jihlavy

Krimi

Po jednom se prověřují i podezření v Praze a Středočeském kraji. Další dva případy se týkají školáků z Blanenska. V karanténě je tam kvůli tomu zatím jedna třída.

Objevilo se několik předběžných zpráv, které ukazují, že protilátky proti této variantě zabírají méně, ale přece jen zabírají
Václav Hořejší, imunolog

Vývoj v Česku se zatím nijak nevymyká dění v ostatních státech. Omikron byl už zachycen ve 40 zemích. Nejvíce případů přibývá v Dánsku. Variantu omikron poprvé zaznamenali 9. listopadu v JAR.

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Cestování

Evropská léková agentura (EMA) ve čtvrtek oznámila, že je omikron podle všeho nakažlivější než předchozí varianty. To s odkazem na dostupná data potvrzuje i molekulární biolog Jan Pačes. „Imunita lidí, kteří prodělali nákazu nějakou předcházející variantou, proti variantě omikron bohužel není moc dobrá,“ řekl Pačes ČTK.

Očekává se, že účinnost vakcín bude nižší, jelikož byly vyvinuty proti původnímu koronaviru. Podobné je to u protilátek po prodělané nákaze.

Je nakažlivější, ale…

„Objevilo se několik předběžných zpráv, které ukazují, že protilátky proti této variantě zabírají méně, ale přece jen zabírají. Zvláště u těch, kteří jsou očkováni čerstvě třetí dávkou, to vypadá, že to nebude problém,“ uvedl imunolog Václav Hořejší. Zdůraznil, že jde o předběžné informace ze tří laboratoří.

Po pěti měsících se budou moct očkovat třetí dávkou i lidé nad 50 let

Koronavirus

Na význam přeočkování upozornily i společnosti Pfizer a BioNTech, které stojí za nejvíce používanou vakcínou v Česku. Výsledky prvních testů vakcíny proti omikronu podle nich naznačují, že při naočkování třemi dávkami poskytuje vakcína vysokou úroveň ochrany proti onemocnění, přičemž základní dvě dávky nemusí stačit.

K rychlejšímu přeočkování pobídla i EMA. Bezpečné a účinné je to podle tamních zástupců už po třech měsících od dokončeného očkování. V Česku se posilující dávka dává po pěti, resp. šesti měsících.

Výběr článků

Načítám