Hlavní obsah

Olomoucké obchodní centrum prošlo testem na covid. Bylo čisté

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Unikátní šetření týmu brněnských vědců pod vedením Omara Šerého neprokázalo výskyt koronaviru v obchodním centru (OC) Galerie Šantovka v Olomouci. Odborný tým 17. února odebral za provozu více než pět desítek vzorků ze vzduchu a nejvíce frekventovaných míst jednoho z největších OC v Česku a nenašel jediný pozitivní vzorek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obchodní centrum Galerie Šantovka v Olomouci

Článek

Průzkum tak v ČR vědeckými důkazy přispěl k laické diskusi o tom, zda jsou obchodní centra místem, kde lidem hrozí nákaza virem covid-19.

„Nyní máme hmatatelný důkaz o tom, že prostředí obchodních center nepatří mezi riziková prostředí šíření nákazy koronaviru,“ konstatoval šéf Asociace nákupních center (ANC) ČR Jan Kubíček.

Nyní máme hmatatelný důkaz, že prostředí obchodních center nepatří mezi riziková
Jan Kubíček, šéf asociace

Náročné šetření si objednala asociace poté, co profesor Šerý loni v prosinci stejným způsobem prověřoval jednu z brněnských poboček České pošty a ani tady nezjistil přítomnost nebezpečného viru.

Neurobiolog a specialista na molekulární genetiku a DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity ještě loni působil ve vládní Laboratorní skupině covid-19 a patřil ke kritikům letního rozvolnění restrikcí.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

Spolu s Marianem Hajdúchem z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny však vládní skupinu opustil kvůli neshodám na metodách testování a na protest proti odborné nepodloženosti řady politických rozhodnutí.

Tlačítka i madla

V Galerii Šantovka, kterou v den výzkumu navštívilo téměř deset tisíc osob, experti prověřili přítomnost viru na desítkách vytipovaných frekventovaných míst – na madlech eskalátorů, ovládacích tlačítkách výtahů, klikách od kabin WC či ovládacích prvcích výdejových automatů parkovacích lístků.

Zvláštní pozornost věnovali supermarketu Albert, kde prováděli stěry z madel nákupních vozíků, rukojetí košíků, tlačítek samoobslužných pokladen a z rukou pokladních. Speciální zařízení po celou otevírací dobu prodejny monitorovalo výskyt viru ve vzduchu. Pracovníci úklidu neprováděli celý den dezinfekci míst, kde se odebíraly stěry.

Obchody se neotevírají, vláda by ale měla omezení prodeje přepracovat, míní právník

Domácí

Výstupem prověřování je patnáctistránkový znalecký posudek, který konstatuje, že na žádném z prověřovaných míst nebyla shledána kontaminace virem SARS-COV-2. „Ten potvrdil, že prostředí obchodních center je bezpečné,“ zdůraznil Kubíček.

ANC při jednání s vládou dlouhodobě tvrdí, že nárůst počtu případů osob s onemocněním covid-19 s činností obchodních center nesouvisí a zvýšení rizika kontaminace v případě jejich otevření je minimální.

„Zavedením povinného nošení respirátorů FFP2 se tento náš argument jen dále posiluje,“ doplnil k aktuální situaci Kubíček.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

Přes veřejná ujištění ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda o otevření obchodů od pondělka nerozhodla. „Výsledky šetření objektivně prokázaly, že naše obchodní centrum je bezpečné. S bezdůvodným pokračováním restrikcí v rozporu s vědeckými důkazy nemůžeme souhlasit,“ řekl ředitel Galerie Šantovka Petr Navrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám