Hlavní obsah

Odběrová centra pod tlakem. Medici nestíhají

Výpomoc v testovacích centrech na covid museli odsunout někteří medici na druhou kolej. Přednost mají náročné zkoušky. Právě odběrová místa, kam chodí lidé kvůli PCR testům, se ale při nastupující vlně omikronu dostávají pod tlak. Některá centra proto shánějí další brigádníky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Testovací místo v Kolíně

Článek

Jeden takový inzerát přidal nedávno na sociální sítě i Mikuláš Benda, student všeobecného lékařství z Karlovy univerzity. Hledá v něm mediky (i adminy – pro případné nemediky) na covid odběrová centra po Praze s odměnou 250 Kč za hodinu.

Univerzity to jako praxi neuznávají

„Hlavním důvodem bylo zkouškové období. Jako medik sám pociťuji nedostatek času vzhledem k náročnosti studia,“ popsal pro Právo svůj záměr. „Během týdne se mi ozvalo z vícero stránek zhruba 70 lidí. Mediků i nemediků,“ dodal student.

Dušek: Nově nakažených může být i 100 000 denně

Domácí

On sám se k práci v centru dostal přes svou praxi. „Během druhé vlny jsem pracoval na covid lůžkovém oddělení, což byla skvělá zkušenost. Chtěl jsem využít dalších možností, které mi tato doba nabízí, takže jsem se chopil i příležitosti s odběrovými centry,“ vysvětlil budoucí lékař.

Odebrat vzorek z nosu nebo krku mohou studenti všeobecného lékařství s dokončeným 4. ročníkem a splněnou zkouškou z ošetřovatelství. Problém je, že univerzity jsou málokdy ochotny ji uznat také jako praxi.

„Práce v testovacích centrech nemá charakter klasické klinické výuky či praxe, tudíž se jako taková nezapočítává,“ vysvětlil David Marx, proděkan pro studium a výuku na 3. LF Univerzity Karlovy.

Testování ve firmách ukázalo za dva dny 9098 pozitivních testů

Domácí

„V případě, že je zde shoda dané činnosti s náplní praxe studenta, pak ano, jinak nikoliv,“ potvrdila za ostravskou lékařskou fakultu mluvčí univerzity Lucie Fremrová. „Stále máme zapojeno zhruba 85 studentů v různém druhu dobrovolnické činnosti, včetně očkovacích a odběrových center,“ dodala s tím, že poptávka se teď výrazně nezvyšuje.

„V testovacím centru Na Bojišti nám vypomáhají medici, kteří mají zkouškové období, a opravdu musíme jejich služby pečlivě plánovat a některý den nevyjde plné obsazení služeb,“ přiblížila začátkem týdne mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková s tím, že chod centra to neovlivňuje.

Studenti zdravotnických škol nesmějí od března bez očkování na praxi. Asociace se bouří

Věda a školy

Fakultní nemocnice v pražském Motole nebo v brněnských Bohunicích problém s neobsazenými směnami kvůli zkouškovému období nemají. Stejně tak Městská nemocnice v Ostravě nebo FN u svaté Anny v Brně, která si jako ostatní vystačí hlavně se zaměstnanci.

„Zbylé směny doplňujeme zdravotnickými pracovníky na dohodu o provedení práce, což bývají naši zaměstnanci a studenti. Momentálně nemáme problém služby doplnit,“ uzavřela mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Odběrové místo fungovalo i při větším počtu nemocných pracovníků. To s omikronem hrozí znovu. A laboratoře se na to už připravují. „Máme v záloze mediky, kteří i během studia mohou vypomoci pár službami týdně. Zároveň mezi naším zdravotnickým personálem panuje solidarita a sestřičky si běžně vypomohou službami navíc, např. za kolegyni, která má děti v karanténě, toho si velmi ceníme,“ řekla mluvčí společnosti EUC Eva Pánová.

Omikron tvrdě udeřil na žáky i učitele

Domácí

Dlouhodobý nedostatek lidí v centrech a laboratořích řeší společnost Synlab. Kvůli častějším neschopenkám a karanténám dopadá problém na vícero pracovišť.

„Žádostí o pomoc bylo nejvíce před koncem loňského roku, kdy vrcholila vlna pandemie.

I v těchto případech mohou studenti požádat, aby jim práce byla uznána jako studijní praxe,“ uvedl Štěpán Kuděj, mluvčí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tamní studenti pomáhají v nemocnicích i v laboratoři, kterou provozuje sama univerzita. Velký zájem byl především o studenty a absolventy laboratorní diagnostiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám