Hlavní obsah

Od září nebude stát hradit testy na covid

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od 1. září nebude stát hradit z veřejného pojištění preventivní testy na koronavirus. Po jednání kabinetu to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Od září nebude stát hradit testy na covidVideo: ČTK

 
Článek

„Od 1. září nebudou hrazené z veřejného zdravotního pojištění testy. Ty jsou určeny například pro cestování, návštěvy hospod či například pro návštěvy kulturních akcí,” uvedl ministr.

Vojtěch: Naočkujte se, testy už za vás platit nebudeme

Koronavirus

Je to podle něj správná cesta. „Očkování je přístupné prakticky komukoli, kdo se pro něj rozhodne,” vysvětlil.

Změna se nebude ale týkat dětí do 12 let, lidí, kteří se nemůžou očkovat ze zdravotních důvodů, či těch, kdo jsou uprostřed očkovacího cyklu. Pro ně tak budou testy nadále zdarma.

„U ostatních bude úhrada zrušena. Je to legitimní krok, primární variantou k návratu do normálního života je očkování. Musíme podporovat prevenci, tou je očkování,” řekl Vojtěch.

Poprosil zároveň, aby se lidé nechali naočkovat. „Pomůžete tím zabránit tomu, že dojde k zahlcení nemocnic a dojde k lockdownům, tedy uzavíraní například restaurací,” doplnil.

Česko má první případ nové mutace delta plus

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám