Hlavní obsah

Očkování šedé zóny: V Německu to jde, tak proč ne v Česku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pokládá za takřka nemožné, aby se cizinci, kteří mají povolení pracovat v Česku, nemohli dostat k očkování proti covidu. Většina z nich podle něj musí mít alespoň komerční pojištění, pokud přebývají v Česku kvůli práci. To, že existuje šedá zóna nelegálních pracovníků z východních zemí, přitom není tajemstvím.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Někteří jsou ochotni si za vakcinaci stokoruny zaplatit, aby chránili aspoň sebe (ale tím i ostatní), byť jejich počty nemusí být vysoké. Tuto možnost ale v Česku nemají.

Určitě si nemyslím, že je dobře říct: přijeďte do České republiky, my vás naočkujeme
Vlastimil Válek

Přitom sousední Německo je benevolentnější a opatrnější. Vyhláškou umožnili, aby se k očkování dostal každý, kdo pobývá na území Spolkové republiky a není jejím občanem. A to včetně ilegálních migrantů. Zájem byl však minimální.

Konkrétní podmínky si upravují spolkové země podle sebe. Většina očkovacích míst v Sasku chce po zájemcích ze zahraničí registraci předem a vakcínu si musí zaplatit. Dostat se k vakcíně na Ukrajině nebo v Rumunsku může být pro ně problematické, panovat může i nedůvěra k tamním preparátům.

Úředníci ze zdravotnictví ohrožují zdraví i životy lidí

Koronavirus

„Pokud bude Ukrajina potřebovat pomoc pro své občany, co se týče očkování, tak budu podporovat, aby jim EU dodala očkovací látky a pomohla jim proočkovat občany. Určitě si ale nemyslím, že je dobře říct: přijeďte do České republiky, my vás naočkujeme,“ řekl Právu ministr Válek.

„Chápu etický rozsah toho problému, ale takto nemůžeme řešit očkování v jednotlivých zemích,“ dodal.

S tím, že je dostatek vakcín pro všechny a nikdo by nikomu termín zřejmě neblokoval, to podle něj není tak jisté. Podotkl, že každá země má dnes již dostupné očkování, a nevidí důvod, proč by kvůli tomu někdo cestoval jinam. Zpřístupnit vakcinaci komukoliv, kdo na otočku přijede do Česka, však nepovažuje za vhodné.

Od pondělí bude třetí dávka vakcíny pro všechny nad 30 let

Domácí

„Chci, aby bylo dostupné očkování pro cizince, kteří pracují v ČR, založili tu rodiny, pracují tu kratší nebo delší dobu a mají komerční nebo nekomerční pojištění,“ řekl Válek s tím, že uvažuje o tom, že by agenturním pracovníkům s komerčním pojištěním bylo očkování kompletně hrazeno. Aktuálně si musí cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR zaplatit za aplikaci látky asi 400 korun, vakcínu jim hradí ministerstvo.

Oslovila je charita

Problém s neočkovanými cizinci, kteří žijí a pracují na území ČR bez trvalého pobytu, neumí vyřešit ani organizace, které se pomocí cizincům v Česku zabývají. A to jednoduše proto, že o nich mnohdy ani nevědí.

Ředitelka konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Andrea Krchová Právu řekla, že se na jejich organizace občas obracejí cizinci s žádostí o pomoc s registrací k očkování, ale vždy jde o cizince s trvalým nebo přechodným pobytem.

Válek si Svrčinovou zatím nechá. Chce, aby byla tvrdá jako v Ostravě

Domácí

„Nemám od našich organizací informace, že by se na ně cizinci, kteří tu jsou méně než 90 dní, obraceli, že chtějí očkování,“ poznamenala. Podobně mluví i jiné organizace.

„Nikdo s tím problém neměl, ale moc klientů ohledně očkování jsme neměli. Cizinci bez pojištění mají k očkování přístup, podle informací bezplatně. Platí pouze za vpich,“ uvedl pro Právo Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

„Nikdo z klientů si nestěžoval, ale samoplátců u nás mnoho nemáme. Žadatelé a azylanti jsou bez problému očkováni,“ potvrzuje jeho slova Yvona Hofmanová, vedoucí pobočky OPU v Hradci Králové.

Třetí dávku už mají dvě třetiny lidí starších 60 let

Koronavirus

Podle mluvčího charity Jana Oulíka cizinci žijící v Česku, kteří nemají komerční pojištění nebo jinou možnost, jak legálně získat očkování, měli šanci se očkovat během očkovacích akcí, které např. pražský magistrát organizoval pro bezdomovce. „Když se tyto očkovací akce pořádaly, tak jsme dávali neziskovkám vědět, aby na to své klienty upozornily,“ řekl Právu Oulík.

Reklama

Výběr článků

Načítám