Hlavní obsah

Ochrání vakcíny a léky před omikronem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová varianta koronaviru omikron se zdá být mnohonásobně nakažlivější než dosud převládající delta. Někteří odborníci jsou skeptičtí. Obávají se, zda na ni budou stačit dosud vyvinuté vakcíny. To by mělo být známo do dvou týdnů.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron.

Článek

Podobně nejistý je podle některých také efekt monoklonálních protilátek, které při včasném podání chrání rizikové pacienty před těžkým průběhem covidu a před smrtí.

„Monoklonální protilátky od firmy Regeneron (lék Regn-cov2) a pravděpodobně i od firmy Eli Lilly (bamlanivimab) zřejmě nebudou účinné proti variantě omikron,“ napsal včera na Twitteru imunolog Zdeněk Hel. Nejde podle něj o nic překvapivého. „Omikron obsahuje mutace na místě specifického vázaní těchto protilátek,“ vysvětlil.

S docela velkou pravděpodobností se dá u této varianty očekávat, že přestanou fungovat dosavadní komerčně dostupné monoklonální protilátky. A teprve uvidíme, jestli na omikron budou působit protilátky vyvolané očkováním nebo proděláním nemoci.
Václav Hoření, imunolog

Jinými slovy protilátkové léky působí přesně na tom místě, kde omikron mnohonásobně zmutoval. Profesor imunologie Václav Hořejší s Helem souhlasí. „S docela velkou pravděpodobností se dá u této varianty očekávat, že přestanou fungovat dosavadní komerčně dostupné monoklonální protilátky. A teprve uvidíme, jestli na omikron budou působit protilátky vyvolané očkováním nebo proděláním nemoci,“ řekl Právu Hořejší.

Omikron může vytlačit deltu, míní jihoafrický expert

Svět

Upozornil, že k podobnému efektu došlo už u delty, kdy samotný bamlanivimab nemusel vyvolat dostatečnou ochranu před těžkým průběhem covidu. „Jelikož jde o vysoce specifické protilátky, tak se to stává. Je ale pravda, že když se tato monoklonální protilátka dala do směsi, tak ten koktejl funguje i na deltu,“ dodal Hořejší.

Teprve se uvidí, uklidňují jiní

Tyto obavy ale považuje biochemik a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeněk Hostomský za předčasné. „V žádném případě bych se neznepokojoval hypotetickým scénářem, že to nebude fungovat. To se teprve ukáže, až se varianta rozšíří,“ řekl s tím, že zprávy z JAR sice ukazují na větší nakažlivost, ale projevy nemoci jsou zatím jen mírné.

To jiní odborníci zpochybňují, jelikož virus se v JAR šíří hlavně mezi mladými, z nichž je navíc značná část očkována. Není tedy jasné, jak se virus zachová, až narazí ve větší míře na rizikové a starší osoby.

Omikron je nakažlivější než delta, ale má mírný průběh, říká virolog Libor Grubhoffer

Koronavirus

Pro velký zájem stát doobjednal zásoby léku Regn-cov2 (koktejl casirivimabu a imdevimabu) od Regeneronu, má jít o 15 tisíc dávek. Zda bude nutné lék proti omikronu upravit, není zatím jasné. Mluvčí distribuční společnosti Roche Jiří Pešina zdůraznil, že o chování varianty se toho mnoho neví, byť Světová zdravotnická organizace už vyjádřila obavy.

Proti deltě je koktejl protilátek účinný. Odolnost omikronu vůči imunitě po podání monoklonálních protilátek se teď intenzivně analyzuje. „Očekáváme, že se o výsledky budeme moci podělit během následujících 30 dnů,“ řekl Právu Pešina.

Další nákazy omikronem se v ČR nepotvrdily

Domácí

Dřívější analýzy mutací přítomných ve variantě omikron podle něj nicméně naznačují, že „může dojít ke snížení neutralizační aktivity jak vakcínou indukované, tak monoklonálními protilátkami přenášené imunity“.

Negativním výsledkem skončily včera testy devíti cestujících z jihu Moravy, kteří byli ve stejných letadlech jako lidé nakažení variantou omikron. Jediným potvrzeným případem omikronu v ČR tak podle ČTK zůstává žena z Liberce.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám