Hlavní obsah

O znovuotevření skiareálů vláda ani nehlasovala

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamaní nadále zůstanou milovníci hor a lyžování, kteří se těšili na otevření sjezdovek a spuštění vleků. Obzvlášť před nadcházejícím víkendem, prodlouženým pro školáky o páteční pololetní prázdniny, na něž hned od pondělí v řadě okresů navážou týdenní jarní prázdniny. Podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) o tom vláda ve středu ani nehlasovala, situace se podle něj nelepší.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

"Bohužel situace se nelepší, v pondělí to vypadalo lépe," napsal Havlíček ČTK.

Po zprovoznění skiareálů marně volá Asociace horských středisek. „Když areály začátkem února neotevřou, řada z nich to ekonomicky nepřežije,“ varoval šéf asociace Libor Knot. Například středočeský skiareál Monínec odhadl dosavadní ztráty na 15 milionů korun.

Provozovatelé lyžařských areálů a Svaz obchodu a cestovního ruchu a sportu ve středu vyzvali, aby vláda umožnila bezpečnou návštěvu hor, na rozdíl od současného stavu, kdy lidé i přes uzavření sjezdovky zhusta navštěvují.

Havlíček chtěl spouštět vleky, ve vládě s návrhem narazil

Domácí

Svaz s provozovateli upozornili, že po zahájení jarních prázdnin zahltí hory tisíce turistů, hlavně rodiny s dětmi, a na horách hrozí nekontrolovaný chaos. Rodiny podle jejich prohlášení už doma nevydrží a možnosti cestování do zahraničí jsou omezené.

Havlíček: Náhrady pro skiareály budou dle nákladů, nebo sedaček

Ekonomika

Se situací není spokojen ani Havlíček, který vládě otevření skiresortů navrhoval. Lidé se přitom na horách i ubytovávají, zákazu navzdory, s tvrzením, že jsou na služební cestě a pracují na dálku. Často si přitom s sebou přivezou i rodinu. Takové přestoupení bude podle Havlíčka kontrolovat policie a Česká obchodní inspekce a ubytovatelé, kteří otevřeli, přijdou o státní podporu, a to i zpětně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám