Hlavní obsah

Havlíček: Náhrady pro skiareály budou dle nákladů, nebo sedaček

Kompenzace pro uzavřené skiareály se budou počítat podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) buď přes náklady nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Havlíček by chtěl, aby provozovatelé zavřených skiareálů hlídali dodržování pravidel na kopcích. Ti ale odmítají vyhánět ze sjezdovek děti se sáňkami. Snímek je z Klínovce

Článek

Po čtvrtečním jednání, kterého se účastnili premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a zástupci profesních organizací, to Havlíček řekl novinářům. Asociace horských středisek (AHS) podle svého ředitele Libora Knota preferuje kompenzaci přes místa na dopravních zařízeních, v ideální výši 100 procent. Náhrada by se měla týkat nákladů, nikoliv tržeb, řekl ČTK.

Lidé vyrazili na zavřené sjezdovky, vleky nahradila auta

Domácí

V případě nákladového režimu by podle Havlíčka mohla lyžařská střediska získat kompenzaci 65 procent provozních nákladů. Počítá se s tím, že mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, měla by být také zahrnuta do programu COVID nájemné. Z těchto dvou programů by podle ministra mohli provozovatelé zimních středisek získat 15 procent nákladů, nový program by pokrýval dalších 50 procent.

Dohlédněte na provoz, žádá Havlíček

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Neměl by se podle něj opakovat scénář vánočních svátků, kdy se ve střediscích bez kontroly a režimu pohybovalo velké množství lidí, kteří nedodržovali všeobecně nastavená pravidla.

Stát s námi do této chvíle nespolupracoval, nevidíme důvod, proč by lidé nemohli na svah.
provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubovský

"My jsme to chápali, v tom slova smyslu, že doposud nebyly kompenzace k tomu, komplikovaně se ta pravidla dodržovala. V tuto chvíli budeme jednat o tom, aby tam byl zabezpečen takový režim, který bude eliminovat excesy, které jsme viděli v minulých dnech," řekl.

Pokud zůstanou lyžařská střediska uzavřená, není podle provozovatele areálu na Červenohorském sedle Martina Dubského v silách provozovatelů regulovat režim. "Ani to nebudeme dělat, stát s námi do této chvíle nespolupracoval, nevidíme důvod, proč by lidé nemohli na svah. Není to správné, ale ti lidé taky ukazují, co si o tom myslí," řekl ČTK.

Podle provozovatele lyžařského areálu v Hlubočkách u Olomouce Michala Stojmenova je tlak na dodržování režimu v uzavřených areálech nesmyslný, nikdo podle něj drába dělat nebude. "Musíme najmout lidi, kteří tady budou stát a budou vyhánět děti s boby a sáňkami? Ať si to dělají sami," řekl dnes Stojmenov.

Podotkl, že v Německu policisté zabraňují autům vjíždět do lyžařských obcí, ale nikdo tam lidi na kopcích nerozhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám