Hlavní obsah

Nová varianta není katastrofa, říká britský odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Omikron není katastrofa, říká odborník z britské poradní skupiny vlády SAGE, mikrobiolog Calum Semple. Zároveň obviňuje ostatní vědce z toho, že přeceňují situaci, protože vakcíny i nadále chrání před závažným průběhem covidu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Někteří odborníci totiž varovali, že nová mutace covidu oslabí účinnost vakcíny až o 40 procent.

V pátek se Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila, že nová varianta covidu nazvaná omikron, je důvodem k obavám. Reagovala tak na uzavření hranice šesti zemím jižní Afriky Spojenými státy a Británií.

Varianta omikron v Česku potvrzena

Domácí

Lety z jižní Afriky zastavila už i Evropská unie včetně České republiky.

V britských odborných krizích omikron způsobil paniku, když vědci varovali před jeho odolností vůči vakcínám a britský ministr zdravotnictví Sajid Javid avizoval možný lockdwn.

Johnson reaguje na omikron. Po čtyřech měsících zavádí opatření

Zahraniční

Navzdory vyjádření svého odborného poradce nakonec premiér Boris Johnson stejně rozhodl o zpřísnění restrikcí, včetně nošení roušek a povinné izolace po příjezdu do země.

Nezemřete, a to je hlavní, vysvětluje

Semple ale pro deník Daily Mail zdůrazňuje, že obavy jsou přehnané a vakcíny jsou dostatečně účinné i proti omikronu. Byť podle svých slov podporuje omezení cest z postižených zemí, dodává, že se nejedná o katastrofu, jak by mohly naznačovat citace jeho některých kolegů.

Varianta omikron posílá do nemocnic i mladé

Zahraniční

„Imunita z vakcinace vás pravděpodobně ochrání před těžkým průběhem. Můžete být nastydlí nebo vás bude bolet hlava, ale pravděpodobnost, že se dostanete do nemocnice nebo na jednotku intenzivní péče nebo bohužel zemřete, je vakcínou značně snížena a do budoucna ještě bude,“ prohlásil.

Podle něj se sice příchodu omikronu nelze vyhnout, ale je velmi důležité zpomalit jeho nástup. Země tak získá víc času rozjet vakcinační kampaň.

Podezření na omikron v Česku. Žena byla v Namibii a cestovala přes JAR

Koronavirus

Také profesor Andrew Pollard, ředitel Oxfordské vakcinační společnosti řekl, že „je velmi nepravděpodobné, že by došlo k restartu pandemie u očkované populace, tak jak jsme viděli v loňském roce“.

Reklama

Výběr článků

Načítám