Hlavní obsah

Nikam nechoďte, virus žije z našich kontaktů, apelují na lidi v Německu

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikam nejezděte, nikoho nenavštěvujte, a když se s někým potkáte, tak jen venku. S těmito doporučeními apeloval na Němce Lothar Wieler, šéf spolkového ústavu pro kontrolu a prevenci nemocí Institutu Roberta Kocha. Německo se podle jeho slov nachází před nejtěžšími týdny a lidé by je neměli ztěžovat svým chováním.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha

Článek

„Virus žije z našich kontaktů. Před námi jsou jedny z nejtěžších týdnů a neměli bychom si je ještě více ztěžovat,“ prohlásil Wieler. Trnem v oku jsou mu lidé, kteří nedbají doporučení. „Když vidíme desítky tisíc lidí, jak stále cestují a tlačí se na letištích, jen těžko to chápu. Virus má tak snadné období,“ řekl.

V Berlíně nasadili proti demonstrantům vodní dělo

Evropa

„Vánoční svátky prožijte v klidu a v co nejužším rodinném kruhu. Nikam nechoďte, nikam nejezděte, omezte své kontakty na minimum, a když se budete potkávat, tak nejlépe venku. To je jediný způsob, jak snížit počet nakažených a úmrtí v souvislosti s nákazou,“ apeloval Wieler.

Německo už očkuje. Nanečisto

Evropa

Koronavirus je podle jeho slov v celém Německu, zasáhl všechny obyvatele, všechny věkové kategorie. Ohniska jsou hlavně v domovech důchodců a pečovatelských domech. „Nejsou obsazená jen lůžka na jednotkách intenzivní péče. Ale obecně volná lůžka v nemocnicích se stávají vzácností. Některé nemocnice přecházejí na provoz v nouzovém režimu, protože se nakazilo mnoho lékařů,“ prohlásil Wieler.

Problémy v Bavorsku

S největšími problémy v obsazenosti nemocnic kvůli návalu pacientů s koronavirem se potýká Bavorsko. V 21 okresech jsou všechna lůžka intenzivní péče již obsazena. Týká se to například Řezna, Augsburgu, města Landshutu, Memmingenu a dalších.

Roušky sráží riziko infekce o 45 procent, tvrdí německá studie

Koronavirus

V Německu za poslední den přibylo 19 528 lidí nakažených koronavirem, informoval v úterý Institut Roberta Kocha. Minulé úterý v této zemi evidovali přes 14 430 nových případů koronavirové infekce. Za posledních 24 hodin zemřelo 731 pacientů s koronavirem, celková smrtelná bilance vystoupala na 27 006.

Hygienici v celoněmeckém průměru evidují asi 198 nových případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dnů. Zdaleka nejhorší je situace v Sasku, které sousedí s Českem, kde toto číslo činí asi 427, dále pak v Durynsku (299) a Bavorsku (216), jež má také společnou hranici s Českem.

Do nemocnice to nestihl, nakažený koronavirem v Německu zemřel v autě

Koronavirus

V Německu se od začátku současné pandemie nakazilo více než 1,53 milionu lidí. Reprodukční číslo je nyní 0,98, což znamená, že sto nakažených infekci předá dalším 98 lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám