Hlavní obsah

Nenaočkovaná učitelka nakazila polovinu svých žáků

Novinky, drk
Sacramento

Nejmenovaná kantorka na základní škole v Kalifornii šla navzdory příznakům covidu-19 do práce a bez povinně nasazené roušky dva dny učila. Polovinu dětí v první třídě nakazila, ty následně nákazu rozšířily do vedlejší třídy a mezi rodinnými příslušníky. Fakticky tak celkem nakazila 26 lidí, ukázalo vyšetřování amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí CDC). Učitelka nebyla naočkovaná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tomuto komunitnímu šíření došlo v průběhu května v okrese Marin. CDC, které informaci v neděli zveřejnilo, nemá oprávnění sdělovat podrobnosti ohledně nakažených, jméno nenaočkované učitelky tak není veřejnosti známo.

Pedagožce nebylo dobře, pociťovala příznaky covidu a přesto se rozhodla chodit ještě dva dny do práce, než si zašla na test. Ve vnitřních prostorách školy nenosila roušku navzdory tomu, že to pravidla školy nařizují. Tento fakt podle CDC evidentně přispěl k rychlému rozšíření viru.

Ve své třídě nakazila dvanáct žáků, ti poté virus rozšířili mezi kamarády v jiném ročníku, kde bylo nakažených zachyceno šest. Dalších osm nakažených kontaktů bylo v rodinách žáků. Celkově tak nenaočkovaná učitelka nakazila 26 lidí, uvedla CDC.

Víceúrovňová ochrana je potřeba, apeluje CDC

Podle úřadů tento příběh jasně ukazuje, proč je očkování, roušky a další preventivní opatření i nadále zásadní pro boj s covidem-19, a to zejména v době, kdy se ve Spojených státech znovu otevírají školy.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

Varovaly také, že každý, kdo má příznaky covidu, by měl zůstat doma, aby nenakazil ostatní.

„Důkazy opakovaně prokazují, že víceúrovňové preventivní strategie – jako je očkování všech dětí a dospělých, kteří mají na vakcínu nárok; roušky pro všechny žáky, učitele, zaměstnance a návštěvníky; větrání; sdružování do skupin; rozestupy; screeningové testy – fungují jako prevence šíření covidu ve školách,” uvedl na pátečním brífinku ředitelka CDC doktorka Rochelle Walenskyová.

I přesto, že se mohou naočkovaní lidé teoreticky nakazit také, jejich schopnost virus šířit dále je díky vakcíně výrazně snížena, až o 78 procent, ukazují studie publikované v časopise Nature.

Naštěstí se může okres Marin chlubit vysokou proočkovaností, což podle expertů zabránilo dalšímu rozšíření nemoci.

Anketa

Bude vás v září ve škole zajímat, zda jsou učitelé vašich dětí očkovaní?
Ano, aktivně se budu zajímat.
23,8 %
Ne, i když by mě to zajímalo.
8,8 %
Ne, ani mě to nezajímá.
67,4 %
Celkem hlasovalo 8498 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám