Hlavní obsah

Nemocnice v centru Prahy potřebuje rekonstrukci kyslíkové stanice. Vyhlásila sbírku

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze vyhlásila sbírku, z níž chce rozšířit kapacitu své kyslíkové stanice. Kyslík si totiž musí vzhledem k poloze pod Petřínem vyrábět sama a nádrže při covidu-19 nedovolují další péči.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Pod Petřínem potřebuje akutně rekonstrukci kyslíkové stanice. Peníze na ni ale nemá.

Článek

„Aby nevznikla hysterie, péče o klasické ani covidové pacienty omezena není. Je pokrytá náhradními kyslíkovými bombami, které doplňujeme,“ řekla Právu Dagmar Kuncová, manažerka fundraisingu nemocnice.

U pacientů na kyslíku se snižuje věkový průměr, v nemocnici sv. Karla Boromejského se nyní pohybuje mezi 50 a 60 lety, patrně i vlivem britské mutace viru.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

Na třicet pacientů leží s covidem leží na interně, na jednotce intenzivní péče je šest lůžek. Pacienti v lepší kondici se překládají na lůžka následné péče, kde mají dalších třicet lůžek. Pacientů s covidem-19 už vyléčili přes čtyři sta.

Zatímco pacienti před covidem-19 v nemocnici spotřebovali asi pět kubíků kyslíku z přístrojů, nyní se objem více než zečtyřnásobil a jde o 23 kubíků kyslíku, který není možné do nemocnice přes historické centrum úzkou Vlašskou ulicí dovážet v kapalné podobě. Výrobní stanice nemocnici zásobuje jak stlačeným vzduchem, tak i kyslíkem obohaceným vzduchem.

Nákazy u dětí rostou bez ohledu na to, zda chodí do školy, nebo ne

Domácí

„Sbírka pokryje část nákladů, rekonstrukce a vybavení kyslíkové stanice je asi za 4 miliony korun, stavební úpravy asi milion,“ podotkla Kuncová. Ve sbírce by chtěli vybrat právě 4 miliony korun, přispět je možné na darovací účet 27-3147280207/0100, variabilní symbol 81 413. „Do zprávy pro příjemce prosím uveďte Kyslíková stanice,“ nabádá nemocnice na svém facebooku.

Pro celou akci se snažila získat financ z evropské dotace, nedosáhla na ně však. Oslovila církevní řády, magistrát, městské části a reakce jsou podle Kuncové příznivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám