Hlavní obsah

Německo zpřísní opatření. Od středy zavřou školy i většina obchodů

Berlín

Německo výrazně zpřísní protiepidemická opatření ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se dohodli, že zpřísnění bude platit od středy 16. prosince do 10. ledna. Zavřené budou obchody s výjimkou těch nezbytných, které prodávají například potraviny.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zavřeny mimo jiné zůstanou školy a lidé by měli víc pracovat z domova. Kromě obchodů s potravinami by se uzávěra neměla týkat také drogerií, lékaren či bank.

Zpřísněná opatření podpořil bavorský premiér Markus Söder. „Čísla jsou horší než kdy jindy. Jednotlivá opatření si už nesmíme dovolit, zapadla by,” řekl listu Welt am Sonntag. O jednotlivých opatřeních si totiž může každá spolková země rozhodovat sama.

Němci ztrácejí trpělivost s lockdownem, večírky pořádají i na hřbitově

Koronavirus

Söder byl na straně Merkelové a upozorňoval, že dosavadní postup, kdy se v Německu zavírala kina, divadla, fitcentra či restaurace nebyla dostatečná.

„Zvyšující se počet čísel je alarmující,” uvedl ředitel Institutu Roberta Kocha, který dlouhodobě sleduje vývoj koronaviru v Německu, Lothar Wieler.

V Německu v poslední době stále rychleji přibývá nakažených. Ve čtvrtek jich bylo 29 875, což je nejvyšší přírůstek od začátku pandemie. V částečné uzávěře je země už šest týdnů.

V zemi se dosud od začátku pandemie nakazilo více než 1,3 milionu lidí. Zhruba 967 900 se jich už zotavilo. S covidem-19 zemřelo 21 787 nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám