Hlavní obsah

Německo usnadní cestování z rizikových zemí včetně ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo od negativně testovaných na koronavirus nebude vyžadovat karanténu, pokud přijedou z epidemicky rizikových oblastí, jakou je nyní z pohledu Berlína i Česká republika. Na tiskové konferenci to oznámil ve středu ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Vláda chce ulevit rodinám, kde jsou například rodiče očkovaní, ale jejich děti stále ne, píše server týdeníku Focus.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

V Bavorsku se zdarma testuje v lékárnách

Článek

Bez karantény již nyní do Německa mohou z rizikových i vysoce rizikových oblastí lidé, kteří mají plné očkování, případně nemoc covid-19 v posledním půlroce prodělali. Spahn zopakoval, že cestující ze zahraničí se musejí prokázat negativním testem na koronavirus i ze zemí, které nejsou rizikové, jako například Mallorca.

Ministr oznámil, že očkování proti koronaviru v případě dětí nebude povinné stejně jako u dospělých. Apeloval ale na Němce, aby si nechali aplikovat vakcínu. „Virus tady zůstává a musíme se s ním naučit žít,“ řekl. Připomněl, že účinné léky na onemocnění covid-19, které koronavirus způsobuje, zatím neexistují a jejich vývoj je záležitostí několika let. „Máme jedinou možnost. Buď se necháme očkovat, nebo se koronavirem nakazíme. Já budu vždy doporučovat očkování,“ řekl.

V Německu rozvolňují pravidla pro očkované a uzdravené

Koronavirus

Třetí vlna nákazy se v Německu začíná obracet k lepšímu. Snižují se nejen počty nakažených, ale i hospitalizovaných. Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha uvedl, že je v současné chvíli 97 německých krajů má méně než 100 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, ale: „Zbývajících 220 je zatím nad touto hranicí. Pandemie zatím bohužel není za námi,“ řekl.

Česko už má lepší čísla než Německo

Koronavirus

V Německu za poslední den přibylo dalších 14 909 nakažených koronavirem, před týdnem země evidovala 18 034 infekcí. V souvislosti s covidem-19 v zemi za uplynulých 24 hodin zemřelo 268 pacientů, před týdnem to bylo 285.

Koronavirus se ve zhruba 83milionovém Německu od počátku epidemie prokázal u více než 3,5 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 85 380 pacientů, okolo 3,2 milionu se vyléčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám