Hlavní obsah

AstraZeneku zarazila řada zemí EU. V ČR není důvod, tvrdí Blatný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca, napsal v pondělí server týdeníku Focus s odvoláním na německého ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU). Je to z obezřetnosti vzhledem ke zprávám o výskytu závažných případů krevních sraženin. Vzápětí ke stejnému kroku přistoupila také Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko. V Česku k takovému kroku není důvod, prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Článek

Spolková vláda se řídí aktuálním doporučením Institutu Paula Ehrlicha (PEI). Institut považuje za nezbytné, aby se uskutečnily další analýzy. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla rozhodnout, „zda a jak nové poznatky ovlivní schválení vakcíny“.

„Dnešní rozhodnutí je čistě preventivním opatřením,“ uvedl Spahn. Rozhodnutí podle jeho slov nebylo snadné. Institut Paula Ehrlicha konzultoval rozhodnutí s dalšími odborníky, uvedl Spahn. Aby se uchovala důvěra ve vakcínu, musí nyní odborníci v Německu a EU vakcínu důkladněji prozkoumat. Vedlejší účinky by nakonec neměly převažovat nad výhodami očkování, říká Spahn.

AstraZeneca nenašla spojitost mezi svými vakcínami a tvorbou krevních sraženin

Evropa

Doporučuje, aby se každý, kdo se necítí dobře více než čtyři dny po očkování, okamžitě vyhledal lékaře. „Zatím existuje sedm potvrzených případů, které mohou souviset s trombózou,“ řekl.

Německo stoplo očkování AstraZenekou. Blatný k tomu v ČR nevidí důvodVideo: ČTK

„Jednotlivé dávky vakcíny zůstanou v jednotlivých spolkových zemích, kam byly dodány,“ řekl Spahn. Zdůraznil, že chce počkat na rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). „Z toho vyplývá všechno ostatní,“ řekl na otázku týkající se možnosti druhého očkování jinou vakcínou.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Německo následuje příkladu Dánska, Norska a Nizozemska, kde rovněž z preventivních důvodů na 14 dní pozastavili očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca. Vzápětí se k Německu přidaly v pondělí ještě Francie, Itálie a Šapnělsko. Později večer stejný krok ohlásilo ještě Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko. Počkají na stanovisko EMA.

Očkování AstrouZenekou pozastavilo zhruba dvacet zemí. Kromě výše uvedených jsou to například Island, Bulharsko, Rumunsko a Irsko. Z mimoevropských zemí to bylo Thajsko, Konžská demokratická republika a Indonésie. Thajsko ale v pondělí oznámilo, že v úterý očkovací kampaň obnoví.

Rakousko, Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko přestaly kvůli podezření na nežádoucí vedlejší účinky používat některé šarže vakcíny.

Zkoumá se souvislost se sraženinami

Dánské úřady uvedly, že v tuto chvíli nelze určit, zda je mezi vakcínou a výskytem krevních sraženin nějaká souvislost. Tamější ministr zdravotnictví Magnus Heunicke zdůraznil, že Kodaň vakcínu od firmy AstraZeneca neodmítá, ale že pozastavení jejího používání je prevence, která má poskytnout čas pro důkladnější prošetření komplikací.

Norové shromažďují dokumentaci, aby se zjistilo, zda mají krevní sraženiny přímou souvislost s vakcínou.

Česko k pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nepřistoupí. „I po konzultaci se SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv, pozn. red.) k tomu nenacházím důvod,“ uvedl Blatný s tím, že nebyla doposud prokázána příčinná souvislosti mezi incidenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám