Hlavní obsah

Nejlepším místem na život během pandemie je Singapur. Česko jedno z nejhorších

Singapur je nejlepším místem na život v průběhu pandemie covidu-19. Vyplývá to z hodnocení společnosti Bloomberg, která zohledňovala mimo jiné přístup k vakcínám, svobodu pohybu nebo míru testování. Na dalších příčkách stanuly Nové Zéland, Austrálie, Izrael či Tchaj-wan. Z Evropy si nejlépe vede Finsko, Česko je 44. z celkových 53 destinací.

Foto: Profimedia.cz

Singapur patří mezi nejlepší místa na život během pandemie.

Článek

Takzvaný žebříček odolnosti udělil Singapuru celkem 79,7 bodu. Hodnotitelé ocenili především striktní přístup ke karanténě i překračování hranic, díky čemuž se podařilo udržet covid-19 jakžtakž pod kontrolou. Obyvatelé městského státu mohli navzdory přísným opatřením žít poměrně normálně, uvádí Bloomberg.

Nejvyšším pozicím žebříčku dominují zejména asijské země. Vyjma Singapuru to jsou Izrael na čtvrtém místě, Tchaj-wan na pátém, Jižní Korea na šestém, Japonsko na sedmém, Spojené arabské emiráty mají osmou příčku a desítku uzavírá Hongkong.

Do vrchní top dvacítky se dostalo jen několik málo evropských národů. Nejlépe si vedlo Finsko, které dosáhlo na 68,9 bodu. Dalšími státy jsou i Velká Británie, Dánsko či Norsko.

Česká republika obsadila z celkových 53 zahrnutých destinací 44. příčku a vysloužila si rovných 48 bodů. Vykazuje sice mírně se zlepšující tendenci, má však nejvyšší počet úmrtí na milion obyvatel. V tomto ohledu jsou na tom lépe i Argentina, Polsko či Brazílie, které skončily ovšem na nejnižších pozicích, přičemž Brazílie má skóre jen 39,1 bodu.

10 nejlepších zemí pro život během pandemie
1. Singapur
2. Nový Zéland
3. Austrálie
4. Izrael
5. Tchaj-wan
6. Jižní Korea
7. Japonsko
8. Spojené arabské emiráty
9. Finsko
10. Hongkong
Zdroj: Bloomberg's Covid Resilience Ranking

Reklama

Výběr článků

Načítám