Hlavní obsah

Nechte se očkovat hned v začátku těhotenství, doporučuje vakcinologická společnost

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vakcinologická společnost poprvé aktualizovala svá doporučení k očkování proti covidu-19. Pozměněné stanovisko vydala pro těhotné ženy – z opatrného doporučení se stalo naléhavé. Kvůli prokazatelně zvýšenému riziku těžkého průběhu nemoci doporučuje očkování už v prvním trimestru. Váhat nemusí ani ty, které nemoc prodělaly, hned po ukončení izolace mohou na vakcinaci.

Foto: Matt Stone, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Gravidní ženy mají proti netěhotným ženám stejného věku zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 včetně úmrtí. Covid zvyšuje riziko předčasného porodu a dalších perinatálních komplikací. Nejsou známa žádná specifická rizika vakcíny pro těhotnou ženu ani pro její plod,“ uvádí vakcinologická společnost.

V plné síle se covid-19 rozjede na podzim, proto by těhotné ženy s očkováním neměly váhat
Ondřej Beran, garant očkování ÚVN

Mění svůj postoj, který původně varoval před očkováním v prvním trimestru těhotenství: očkovat je podle odborníků možné v kterémkoli stadiu gravidity. Pro těhotné ženy doporučujeme preferenčně použití mRNA vakcín. Očkování se také doporučuje ženám, které těhotenství plánují. Očkování je možné také u těch, které podstupují léčbu neplodnosti.

Plodnost neovlivní

Očkování proti covidu-19 provází i řada dnes již vyvrácených mýtů, nově se mezi „varováními“ před vakcinací objevily také informace o přechodných poruchách menstruačního cyklu po očkování. „Tento možný vliv vakcín není v současnosti prokázán ani vyloučen. Vakcíny nemají žádný negativní vliv na plodnost žen ani mužů,“ dodávají čeští vakcinologové.

Nových případů je nejvíce od začátku června, podobné to bylo loni

Domácí

Jistota o vhodnosti očkování pro různé skupiny obyvatel vzrůstá přirozeně se zkušenostmi s vakcinací.

„Především ze zemí, kde byly těhotné očkované, prioritně přibývá dat. Ve svých studiích ale nerozlišovaly například to, v jakém stupni těhotenství je vakcinace vhodná. Nyní ve Spojených státech či ve Španělsku a také v dalších zemích přibývá i hospitalizovaných těhotných, dá se tak očekávat, že se vlna onemocnění v plné síle rozjede na podzim. Proto by podle mého názoru těhotné ženy s očkováním neměly váhat,“ řekl Právu Ondřej Beran, garant očkování Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze.

Kojící nejsou tak ohrožené

Na začátku srpna analýza Oxfordské univerzity upozornila, že v nemocnicích ve Velké Británii vzrostl počet hospitalizovaných těhotných pacientek sedminásobně. V důsledku těžkého průběhu onemocnění se tam děti rodí předčasně. Více než 60 % těhotných končí na intenzivní péči, z 99 procent nejsou tyto ženy očkované.

Vakcinační tour na Královéhradecku provázela úleva i nadávky

Koronavirus

Doporučení k očkování platí i pro kojící ženy. Imunitu získanou vakcínou přenesou na svého kojence. „K dispozici je jen málo dat o očkování kojících žen. Je velmi nepravděpodobné, že by očkování kojící ženy mohlo představovat nějaké specifické riziko pro ni nebo její kojené dítě. Protilátky vytvořené po vakcinaci se dostávají do mateřského mléka, což může být prospěšné pro kojené dítě. Očkování se proto pro kojící ženy doporučuje, preferenčně použití mRNA vakcín,“ uvádí Česká vakcinologická společnost.

Jak Právo už dříve informovalo, matky, které byly očkované prioritně na jaře, už na svět přivedly své zdravé potomky bez jakýchkoli komplikací.

Izrael se připravuje na čtvrtou dávku

Koronavirus

Z obecných doporučení vakcinologové trvají na preferenci mRNA vakcíny pro osoby mladší šedesáti let. A to z důvodu vzácných případů trombóz po vektorových vakcínách.

Vakcinaci doporučují všem osobám, včetně těch, které onemocnění prodělaly.

„Očkování je možné zahájit kdykoli po ukončení izolace. Zahájení vakcinace u imunokompetentních osob je možné odložit o tři až šest měsíců po onemocnění,“ konstatuje společnost. Opatrná zůstává u osob, které prodělaly multisystémové zánětlivé onemocnění po nákaze covidem-19.

„K očkování osob, které prodělaly multisystémové zánětlivé onemocnění dětí nebo dospělých není k dispozici dostatek dat. U těchto osob se doporučuje odložení vakcinace nejméně 90 dní od prodělaného onemocnění, po kompletním uzdravení a očkovat na základě pečlivého zvážení individuálního rizika infekce a jejích komplikací,“ dodávají ve své zprávě vakcinologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám