Hlavní obsah

Vakcinační tour na Královéhradecku provázela úleva i nadávky

– Hradec Králové

Hned na první štaci po Královéhradeckém kraji ve Vamberku na Rychnovsku čelil pětičlenný tým očkovacího karavanu vulgárním invektivám. Čtveřice náhodných kolemjdoucích častovala charitativní zdravotníky nadávkami. Zájemci o očkování proti covidu v Hostinném na Trutnovsku, jimž odpadla registrace a cesta za vakcínou, stáli v pondělí před očkovacím karavanem naopak spořádanou frontu.

Vakcinační karavan nabízel zájemcům rychlé a snadné očkování proti coviduVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Jeden z útočníků ve Vamberku byl natolik sprostý a neodbytný, že jsme museli zavolat policii. Trochu jsme se lekli, že to takhle bude po celou pětidenní očkovací tour vesmírnou lodí, jak karavanu říkáme. Naštěstí tomu tak nebylo,“ vzpomněla první den vakcinace v malých městech Královéhradeckého kraje Kamila Zouharová, 23letá koordinátorka týmu. Vakcínu, jednorázovou Johnson nebo dvousložkovou Pfizer/BioNTech, si nakonec ve skoro pětitisícovém Vamberku nechalo v pátek píchnout pětašedesát lidí.

Náladu zdravotníkům spravily zastávky v dalších odlehlejších městech, kde proočkovanost výrazně pokulhává za většími aglomeracemi. Cesta lékaře, koordinátorky, ajťáka a dvojice mediků končí v úterý v Kopidlně na Jičínsku.

Cíl: 70 procent

„Plánovaná proočkovanost kraje, tak abychom dosáhli optimální imunity, je 70 procent.  Očkovací mobilní tým, jenž jsme kvůli poklesu zájmu o vakcinaci aktivovali, by tomu měl napomoci. Doposud jsme v kraji na 65 procentech,“ doplnil královéhradecký krajský koordinátor vakcinace profesor Jaroslav Malý.

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Domácí

Tubusem karavanu brněnské organizace Podané ruce doposud prošly v Královéhradeckém kraji stovky lidí vesměs středního věku, kteří nechtějí vážit cestu do očkovacího centra nebo nevynikají počítačovou gramotností nutnou ke správné registraci.

Foto: Vladislav Prouza

Na vakcínu se stála fronta, lidé využili rychlosti a snadnosti procedury

Zájemcům o očkovaní v karavanu stačí občanka a průkazka zdravotní pojišťovny. „Mnohé lidi od očkování odradila několikafázová registrace a nutnost, že musejí za vakcínou dojet. Navíc, když je někdo musí dovést.  Zajišťujeme i druhou dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, pokud se její termín kryje s naší vakcinací v dané lokalitě,“ popsala Zouharová.

Zájemci o vakcínu ve čtyřtisícovém Hostinném na Trutnovsku stáli hned po začátku osmihodinové vakcinace frontu. Zdravotníci stačili do odpoledne, kdy zájem začal opadat, naočkovat přes stovku lidí.

Jdete na koncert nebo na fotbal? Bezinfekčnost bude už na vstupence

Domácí

„Využili jsme nejjednodušší možnost, jaká se naskytla. Jinak bychom asi nešli. I když jestli chceme, aby nás někam pustili, dokonce do fabriky, asi bychom neměli na vybranou. Systém do toho nutí, a chodit pořád na testy je otrava,“ konstatovala dvojce mužů kolem padesátky. „Ulevili nám,“ přiznali.

Vakcíny uložené v kontejneru uvnitř očkovacího kamionu zdravotníkům nechyběly. „Pokud nějaké zbydou, určitě je nebudeme znehodnocovat. Poskytneme je nejbližší nemocnici. Kdyby nastala opačná situace a vakcíny by chyběly, jsme ve spojení s krajem,“ tvrdí Zouharová.

Reklama

Výběr článků

Načítám