Hlavní obsah

Nových případů je nejvíce od začátku června, podobné to bylo loni

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělních 391 potvrzených případů koronaviru je nejvyšší denní přírůstek od 3. června a ve srovnání s minulým týdnem představuje číslo nárůst o 151 případů.

Článek

Skokový nárůst se promítá i do průměrné týdenní incidence na 100 tisíc lidí, která se zvýšila z 16 na 18 potvrzených případů.

Z hlediska krajů je incidence nejvyšší v Karlovarském kraji (33) a v Praze (29). Při detailnějším pohledu hlásí nejvyšší čísla okres Karlovy Vary (70), Písek (41), Louny (39), České Budějovice (34), Semily (32) a Třebíč (31).

Koronavirová mapa: Karlovarsko dál tmavne. ČR má nejhorší čísla od června

Domácí

Další nárůst lze očekávat s ohledem na růst reprodukčního čísla na hodnotu 1,4. Číslo R ukazuje, kolik osob teoreticky nakazí člověk s potvrzenou nákazou.

Ačkoliv jsou téměř čtyři stovky nakažených nejvyšším číslem od počátku června, je třeba připomenout, že v nejhorších fázích epidemie se letos na jaře během jediného dne nákaza potvrdila u více než 17 tisíc osob.

Pro srovnání, před rokem přibylo 6. září 410 potvrzených případů, čísla následně začala poměrně rychle růst a podzimní vlna epidemie kulminovala počátkem listopadu s 15 726 potvrzenými případy během jediného dne.

Na rozdíl od loňska je však přes 62 procent lidí nad 18 let naočkováno. Kompletní očkování má za sebou v České republice 5 793 629 lidí.

V nemocnicích je s covidem momentálně hospitalizováno 82 pacientů, což je o 18 více než o den dříve. Více jich bylo naposledy v červnu. Těch, kteří vyžadovali napojení na umělou plicní ventilaci či mimotělní oběh, je dvanáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám