Hlavní obsah

Nákup Sputniku V? SÚKL by ručil, ministerstvo by povolilo. Jako u remdesiviru

Právo, ČTK, špf, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskou vakcínu Sputnik V by bylo možné nakoupit v mimořádné situaci i bez registrace Evropskou lékovou agenturou, ale vyžadovalo by to součinnost ministerstva zdravotnictví a Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL), jako tomu bylo u léku remdesivir z USA.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Ministr Jan Blatný (za ANO) však nákup Sputniku bez posvěcení EMA opakovaně odmítl. K tomu se nakonec ve středu přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO), který Sputnik chce do ČR dostat a rád by Česko včas předzásobil do doby, než EMA o registraci rozhodne.

Babiš: Nepůjdeme maďarskou cestou, u Sputniku počkáme na schválení v EU

Domácí

„Podle paragrafů, které jsou v zákoně, se to může udělat tak, že vakcína sice není schválena v centrální proceduře v EU, ale v takovém mimořádném případě může mít doporučení od SÚKL a ministerstvo pak může vydat povolení,“ vysvětlil Právu poradce premiéra Roman Prymula s tím, že touto cestou chce Česko jít. Vyzkoušelo si to už loni na jaře, kdy se s americkou firmou Gilead dohodlo na koupi remdesiviru.

Žádost o registraci Sputniku stále nemáme, hlásí EU. Ale máte, tvrdí Rusko

Evropa

SÚKL však zatím nemá v rukou žádné dokumenty, na základě kterých by mohl bezpečnost vakcíny vyhodnotit. „Pořád nedokážeme říct, z jakých například klinických studií vycházejí tyto informace (o 91procentním účinku vakcíny – pozn. red.), protože ve třetích zemích, což Rusko je, jsou pravidla pro klinická hodnocení jiná, než jsou v rámci Evropy anebo i USA,“ řekla v ČT šéfka SÚKL Irena Storová.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve středu oznámila, že dosud neobdržela žádost o posouzení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, ani o povolení jejího použití na území Unie. Reagovala tak na prohlášení výrobce ruské vakcíny, který v úterý oznámil, že EMA jeho žádost přijala.

„EMA vede dialog s firmou a spolupracuje s ní, aby určila další kroky,“ sdělila agentura, podle níž sám ruský výrobce projevil zájem o prověření výsledků klinických testů vakcíny.

Na prohlášení agentury reagovala ruská strana zveřejněním části své žádosti, která prý potvrzuje, že byla podána žádost o posouzení vakcíny. „V reakci na prohlášení EMA, že nemohou najít žádost o posouzení (vakcíny) Sputnik V, připojujeme níže výňatek z této žádosti číslo 1379253 ze dne 29. ledna 2021,“ sdělil na Twitteru ruský výrobce, moskevský ústav Nikolaje Gamaleji, který očkovací látka vyvinul.

Reklama

Výběr článků

Načítám