Hlavní obsah

Nakažených seniorů přibývá po tisících, kapacity lůžek se blíží limitu

Novinky, jim, ČTK

Denně v ČR přibývá kolem tři tisíc lidí starších 65 let nakažených covidem. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se nakazili pravděpodobně kolem Vánoc.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kapacity nemocnic pečujících o pacienty s koronavirem se blíží svým limitům. „Zátěž nemocnic je nesmírná. Nelze proto v současných dnech uvažovat o uvolňování opatření,“ řekl včera ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Před unáhleným rozvolňováním varoval i jeho předchůdce a premiérův poradce Roman Prymula. Podle něj by se mohla současná opatření zmírnit až za stavu, kdy budou přibývat stovky, maximálně tisíc nových zjištěných případů denně. To však podle něj nebude ani 22. ledna, dokdy vláda trvání současných opatření posunula, řekl Českému rozhlasu.

V nemocnicích mizí volná lůžka pro covidové pacienty

Koronavirus

Předčasné uvolnění by podle Prymuly znamenalo kolísání mezi 4. a 5. stupněm PES. „To je obrovská zátěž pro zdravotnický systém,“ dodal.

Zlom 10. ledna?

Dušek koncem týdne zopakoval, že po 10. lednu by se růst počtu nakažených měl zlomit, protože se začnou projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince. V nemocnicích se situace stabilizuje nejdříve 15. ledna, řekl na tiskové konferenci.

Celkem od začátku epidemie zemřelo téměř 13 tisíc lidí. V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti je Česko od 30. prosince.

Roste navíc průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Právě počty nakažených seniorů, kteří častěji musí být hospitalizováni, jsou jedním z klíčových faktorů pro výpočet indexu.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého počty hospitalizovaných s covidem nyní rostou o 150 až 200 lidí denně. Počty hospitalizovaných podle realistických predikcí překonají 11 tisíc, podle nejčernějšího scénáře dosáhnou 15 tisíc. Na vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu října a listopadu bylo v nemocnicích asi 8200 lidí.

Nepochopitelné. Obnovte zákaz návštěv v nemocnicích, vyzývá vládu Kuba

Domácí

„Je zcela evidentní, že se kapacity lůžek blíží svému limitu. Možnosti navýšení jsou velmi omezené,“ řekl Černý. Hlavním důvodem je nedostatek zdravotnického personálu. Některá krajská zdravotnická zařízení podle Černého uvedla, že už jsou na konci svých možností. Nejhorší situace je nyní v Moravskoslezském kraji.

Ministerstvo ale nyní neuvažuje o tom, že by otevřelo polní nemocnici v pražských Letňanech. Důvodem je opět nedostatek civilního zdravotnického personálu. Armáda by podle Černého mohla obsloužit asi 50 lůžek v této nemocnici, celková kapacita polní nemocnice je přitom 500 až 600 lůžek.

Reklama

Výběr článků

Načítám