Hlavní obsah

Nad rakovinou vyhrál, ale covid ho málem dostal

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiašedesátiletý Vladimír Kalivoda, někdejší dlouholetý starosta Kanic na Brněnsku, je přesvědčený, že mu pomohl vrátit se zpět do života ivermektin, lék, kolem kterého se v posledních dnech strhla v Česku ostrá mediální mela. Bez zábran a s velkým díkem lékařům vzpomíná už doma na chvíle, kdy postižený halucinacemi balancoval v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny na pokraji smrti.

Foto: archiv Vladimíra Kalivody

Vladimír Kalivoda s jedním ze svých vnuků.

Článek

Pak se jeho stav začal rychle zlepšovat, až se po dvou dnech léčby mohl znovu nadechnout z plných plic. „Naštěstí jsme měli ivermektin k dispozici, tak jsme jej pacientovi mohli podat. Rychle se zotavil natolik, že mohl být propuštěn do domácího léčení,“ řekl Právu, jako by o nic zvláštního nešlo, primář Michal Rezek.

Nevím, jestli mě ivermektin zachránil, ale určitě mi velice pomohl
Vladimír Kalivoda

„Byla to pro mne těžká zkouška,“ vzpomíná Vladimír Kalivoda.

Plynou z toho pro něj dva závěry: „Bezpečnostní opatření mají svůj smysl a je naprosto nezodpovědné je brát na lehkou váhu. Za druhé je nutné dát šanci i novým lékařským přístupům. Nevím, jestli mě ivermektin zachránil, ale určitě mi velice pomohl. Urychlil moji léčbu, když už jsem byl v hrozném stavu,“ argumentuje.

Blatný: Máme plán na léčbu dvou tisíc pacientů ivermektinem

Domácí

Koronavirem se nakazil před vánočními svátky, nejspíš na návštěvě u dcery. Když se mu zvýšila teplota, začal kašlat a za žádnou cenu si nebyl schopen pořádně odkašlat, bylo mu jasné, že o žádnou „chřipečku“ nepůjde.

V minulosti vyhrál boj s rakovinou, a to dokonce tak úspěšně, že byl vyřazen z evidence onkologických pacientů. Zároveň ale bojuje s nemocemi srdce. O boji s nemocemi tedy ví své a jen tak něčeho se nezalekne. Ale přiznává, že ho koronavirus srazil na kolena.

Teploty mezi 37,5 až 38,5 stupně Celsia, neschopnost si odkašlat, hubnutí způsobené celkovým nechutenstvím a také poruchy spánku. O deseti dnech, které prožil před podáním ivermektinu, hovoří jako o době, kdy „byl zcela mimo sebe“.

Ivermektin bude moci jít do všech lékáren

Domácí

Teď už se cítí dobře. Tedy v podstatě dobře, protože se stále při pohybu zadýchává a po poledni si musí jít na chvíli lehnout, aby si odpočinul. „Neumím diskutovat o tom, jak využít či nevyužít ivermektin. Tomu já nerozumím. Já jen vím, že jsem náhle dostal šanci ještě si svých dvou vnoučků užít, a jsem za to nesmírně šťastný,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám