Hlavní obsah

Rozhodnuto. Na velké akce už nepostačí antigenní test, bude nutný PCR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hromadných akcích, kde se sejde víc než tisíc lidí, třeba na koncertě nebo na sportovních utkáních, budou muset neočkovaní prokazovat od 22. listopadu bezinfekčnost PCR testem. Ty stojí samoplátce až 814 korun. Antigenní testy ve zmíněných případech už uznávány nebudou. Nadále se bezinfekčnost bude potvrzovat dokladem o očkování nebo o prodělání nemoci. Vláda to schválila na svém pátečním jednání.

Na velké akce už nepostačí antigenní test, bude nutný PCRVideo: ČTK

 
Článek

„Od 22. listopadu bude nově u volnočasových aktivit limit jak uvnitř, tak venku, na tisíc osob. Nad 1000 účastníků bude nutné, aby lidé na kulturních a sportovních akcích měli očkování nebo PCR test. Antigenní testy už stačit nebudou,” oznámil změny v opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek po jednání vlády.

Doposud je limit pro hromadné akce stanoven na dva tisíce účastníků.

Změnu opatření avizovala již ve čtvrtek hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Opatření se mají podle epidemiologické situace zpřísňovat i nadále. Pokud bude pozitivních případů přibývat, mohlo by se podle Svrčinové stát, že neočkovaní nebudou moci chodit nikam ani s testem.

Ministr Vojtěch v pátek ale upozornil, že se končící kabinet nechce vydávat cestou lockdownů a je spíše proti vrstvení opatření.

„Zvažovali jsme možnost, že by se testování v prokazování bezinfekčnosti úplně vynechalo. Ale prvním mezikrokem bude PCR test v místech, kde se shlukují lidé a nelze dodržovat rozestupy,“ řekla ve čtvrtek Svrčinová. „Další zpřísnění by mohlo podle epidemiologické situace nastat po 14 dnech,“ dodala.

Ve středu zemřelo 40 nakažených, nejvíc v jediném dni za poslední půlrok

Domácí

Od pondělí 1. listopadu si zájemci musejí testování platit. Zdarma jsou testy jen pro dospělé, kteří jsou naočkovaní nebo mají testy indikované lékařem či hygienou. Platit nemusejí ani děti do 18 let.

Doklad i u vleků

Doklad o očkování, testu či prodělání nemoci se bude muset od 1. prosince nově ukázat i u lyžařských vleků. „Pokladní i provozovatelé to budou namátkově kontrolovat,“ podotkla hygienička.

Nejvíce se testuje preventivně. Počet PCR testů se zrychlováním epidemie roste

Domácí

Pro návštěvy v zařízení sociálních a zdravotnických služeb se od 15. listopadu zkrátí platnost testů tak, jako to nyní platí například u restaurací, kdy antigenní test má platnost jen 24 hodin a PCR test tři dny. Výsledek PCR testu se ale zájemce dozví většinou až druhý, někdy i třetí den.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek na Twitteru napsal, že ve skladech Státní správy hmotných rezerv jsou nyní dva miliony testů a ministerstvo zdravotnictví další neobjednalo. Ministr zdravotnictví Vojtěch upřesnil, že se jedná o antigenní samotesty, které jsou určené především pro školy. Ty čeká další plošné testování v postižených regionech v pondělí 8. a 15. listopadu.

Zdržuje to od práce, stěžují si hospodští na povinné kontroly

Domácí

Na odběrových místech podle Vojtěcha testy chybět nebudou. „Testy ve skladech hmotných rezerv nemají nic společného s testy v odběrových místech, to je jiný svět. Antigenní samotesty chceme z rozhodnutí hlavní hygieničky opouštět,“ řekl Vojtěch.

Také Anticovid tým po jednání uvedl, že je Vojtěch informoval, že uznávání samotestů v blíže neurčené době skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám