Hlavní obsah

Na světě už existuje přes čtyři tisíce variací koronaviru, říká britský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejen britská, jihoafrická či brazilská. Na světě je aktuálně podle britského ministra pro očkování Nadhima Zahawiho až čtyři tisíce variant koronaviru. Uvedl to v rozhovoru pro stanici Sky s tím, že Británie tyto varianty laboratorně skladuje, aby byla lépe připravena na další mutace koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr pro očkování Nadhim Zahawi

Článek

„Všichni výrobci hledají způsob, jak svou vakcínu vylepšit proti různým variacím covidu-19, a těch je momentálně na světě kolem čtyř tisíc,“ uvedl Zahawi.

Muž, který má v Británii na starosti očkování proti koronaviru, ale diváky Sky uklidnil slovy, že je nepravděpodobné, aby vakcíny nebyly účinné i proti těmto variacím. Především by měly zabránit těžším případům onemocnění.

Varianta koronaviru z anglického Kentu získala mutací „superschopnost“ obelstít imunitní systém

Evropa

Zahawi dodal, že Británie ve svých laboratořích studuje genetickou informaci přibližně poloviny všech variací koronaviru. „Máme v podstatě takovou jejich knihovnu, abychom byli připravení reagovat na další průběh nemoci a případně rychle vyrábět upravené vakcíny,“ řekl pro televizi Sky.

Vědecký týdeník British Medical Journal upozornil, že ačkoli existuje tisíce variací koronaviru, jen menšina z nich může znatelně změnit způsob chování viru tak, aby byl pro člověka nebezpečnější.

Kolektivní imunita? Na tu prodělalo covid málo lidí, říká biochemik Trnka

Koronavirus

Jednou z nich je např. právě britská mutace, která je schopná obelstít imunitní systém člověka, a proto se dokáže lépe šířit. Tato mutace je výrazně nakažlivější a podle britské vlády o 30 procent smrtonosnější než původní kmen. Nakažlivější je i jihoafrická mutace, která ale podle jihoafrického ministra zdravotnictví Zweliniho Mkhizeho není nebezpečnější než britská.

Obě tyto mutace mají společný prvek ve změně genetického kódu N501Y v oblasti, která popisuje s-glykoprotein. Ten zjednodušeně řečeno tvoří charakteristický hrot, jímž virus napadá hostitelskou buňku.

Reklama

Výběr článků

Načítám