Hlavní obsah

Na Slovensku zaznamenali 17 obětí koronaviru za den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko hlásí 17 úmrtí s covidem za jediný den, laboratoře pak zaznamenaly 1427 nových případů nákazy. Příčinou může být nízká proočkovanost obyvatelstva, která nedosahuje ani 50 procent.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Za poslední dva dny zaznamenali na Slovensku nejvyšší počet nově nakažených od letošního dubna a nejvyšší počet úmrtí od poloviny května.

Počty nových případů koronaviru na Slovensku přesahují téměř dvojnásobně počty v České republice, která má dvakrát tolik obyvatel.

V nemocnicích je 453 pacientů s potvrzeným covidem, z toho 64 jich leží na JIP a 56 na plicní ventilaci. Hned čtyřiaosmdesát procent hospitalizovaných je nenaočkovaných.

V pětimilionové zemi je plně očkovaných 2,3 milionu lidí, takže proočkovanost nedosahuje ani 50 procent. V zemích sousedících se Slovenskem se proočkovanost pohybuje na úrovni 57 až 62 procent.

Slovensko má nejvíc nově nakažených za půl roku, Polsko čelí čtvrté vlně epidemie

Evropa

Nejnižší proočkovanost je na východním a severním Slovensku. V okresech Gelnica, Kežmarok a Stará Ľubovňa nedosahuje poměr plně naočkovaných ani 30 procent.

V dalších okresech východního Slovenska v Košicích a Prešově je plně očkovaných přibližně 40 procent obyvatel.

Pro srovnání – v Bratislavě dosahuje proočkovanost 60 procent. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 412 507 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 637 lidí.

První dávkou bylo zatím očkováno 2 448 010 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 324 349 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám