Hlavní obsah

Na Slovensku budou očkovat děti od 5 let

Právo, ivi
Bratislava

Na Slovensku se budou od čtvrtka moci očkovat proti nemoci covid-19 děti ve věku pět až jedenáct let. Ve středu po zasedání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Novinky

Očkování dětí 12+

Článek

„Bude to na žádost rodiče a očkování bude dobrovolné. Očkování však musí schválit pediatr nebo jiný odborník,“ dodal ministr. Dosud se v zemi, stejně jako v ČR, očkovaly jen děti ve věku nad dvanáct let.

Třetí dávka

Zdravotníci, senioři a učitelé dostanou na Slovensku třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Půjde o lidi, kteří jsou osm měsíců po podání druhé dávky mRNA vakcíny.

V posledních dnech na Slovensku stoupá počet pozitivně testovaných lidí na covid-19.

Očkování na Slovensku: Poslední srpen, poslední Sputnik

Koronavirus

Odborníci se obávají, že počty se ještě zvýší po skončení čtyřdenní návštěvy papeže Františka v zemi. V rámci návštěvy se plánují masové akce v Prešově, Košicích a Šaštíně nedaleko hranic s Českou republikou. Papež přiletí na Slovensko 12. září z Budapešti a zpět do Vatikánu odlétá 15. září.

Původně bylo na setkání s papežem nutné očkování, ale kvůli nízkému zájmu věřících organizátoři změnili pravidla a na akce mohou také lidé s negativním testem a po překonání nemoci covid-19.

Na Slovensku zaznamenali v úterý 417 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a jeden člověk zemřel. V nemocnicích je 126 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 15 na JIP a 13 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 394 904 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 553 lidí. První dávkou bylo očkování 2 394 521 osob, z nichž dostalo 2 253 785 osob i dávku druhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám