Hlavní obsah

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

• Aktualizováno

V Česku se nachází skoro tři stovky odběrových míst. Zároveň už nabízí také testování antigenními testy. Odběrová místa najdete na mapě spravované Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Článek

V Česku se nachází stovky odběrových míst. Zároveň nabízí také testování antigenními testy. Odběrová místa najdete na mapě spravované Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Kdo má nárok na hrazené testování

Testy na covid-19 od listopadu 2021 nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění neočkovaným. Lidé mladší osmnácti let, s nedokončeným očkováním, lidé, které indikuje lékař nebo hygienická stanice a ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat a mají kontraindikaci zapsanou v systému ISIN, mají nárok na 5 PCR testů měsíčně. Plně očkovaní mohou hrazený PCR test využít od 17. ledna 2022 rovněž pětkrát za kalendářní měsíc.

Kolik stojí PCR a antigenní testy pro samoplátce

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo maximální cenu za testy. Za PCR test je cena stanovena na 814 korun (614 kč test a 200 kč odběr), cena antigenních testů je stanovena na maximálně 201 kč. Celková výše ceny obou testů se ale může u jednotlivých odběrových míst lišit – mohou si stanovovat navíc administrační poplatek nebo může plátce využít expresních služeb za rychlejší výsledek testu.

Jaká je platnost testů

Zároveň resort ukládá, že výsledek PCR testu musí být zaslán nejpozději do 48 hodin. Laboratoře ale většinou výsledky zasílají do 24 hodin.

Platnost negativního PCR testu je nově zkrácena ze sedmi dní na 72 hodin. Antigenní testy pak mají platnost 24 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám