Hlavní obsah

MAPA: Havlíčkobrodsko fialové. Ale prý, že dobře trasuje

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Promyšlené, dobře zacílené trasování může být jedním z důvodů, proč na covidové mapě září s výrazným výskytem koronaviru Havlíčkobrodsko fialové. Statistiku ale prý může do jisté míry ovlivňovat také relativně malý počet samoplátců i minimální podíl privátních laboratoří v kraji. Právu to řekl ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Jihlavě Jiří Kos.

Článek

Okres Havlíčkův Brod se v posledních dnech drží co do nákazy koronavirem na republikové špici, i když víkendová čísla statistiku čerstvě srazila. Počty mrtvých či nemocných se závažným průběhem choroby nicméně zůstávají analogické se zbytkem republiky.

„Havlíčkobrodsko není výjimečné, jen se ví o více případech,“ říká Jiří Kos. Jak upozorňuje, jde o klasické komunitní šíření po rodinách, malých sídlech, malých firmách, mateřských školách či zařízeních sociální péče: nikoli však tak, že by z jednoho zdroje vyskakovaly denně desítky případů.

Žádné morové území

„Trasujeme důsledně, což souvisí i se zkušenostmi trasujících. Takový rozhovor se nedá odbýt po způsobu nadiktujte mi jména a jedu dál. Tazatelé musí vědět, jak se mají ptát, aby toho člověka ještě víc neznervóznili,“ připomněl hygienik i ochotu tázaných sdělovat kontakty.

Hygienik by mohl zavírat školy či obchody, navrhuje Blatný

Koronavirus

Nikoli výjimečně totiž mají dotazovaní obavy, že svým blízkým zadělají na problém. Dobře vedený rozhovor přitom vede k vytrasování lidí s největší pravděpodobností nákazy, a to samozřejmě i nakažených s bezpříznakovým průběhem. Statistika pak letí strmě vzhůru.

„Nemáme tu morové území,“ usmál se Jiří Kos. Jak připomněl, havlíčkobrodská nemocnice nemocné zvládá, nevozí je po nemocnicích v okolí.

Výrazným výkyvem ve statistice si podle Kose prošlo nedávno i Pelhřimovsko či Žďársko, což jsou pro Havlíčkobrodsko sousední okresy. A vyšší čísla nyní hlásí navazující území z bývalého Východočeského kraje, kam mají Havlíčkobrodští z doby před ustavením aktuálních regionů stále silné vazby, ať už jde o zaměstnání, či soukromé kontakty.

„Pokud se v nějaké vesničce chlapi domluví a zajdou k jednomu z nich na pivo, rodinný výskyt je tam za chvíli v celém sídle,“ připomněl hygienik zrádnost vnímání územních celků jako lokalit obehnaných neprostupnými hradbami.

PES v některých krajích letí dolů. Kdy vyštěká druhý stupeň?

Domácí

Jak přitom zdůraznil, faktorů, které se podílejí na nadprůměrně vysokých číslech z Havlíčkobrodska, bude mnohem víc.

K dalším může patřit i to, že v porovnání s velkými centry je v Kraji Vysočina výrazně méně samoplátců, kteří na odběr chodí z úřední potřeby (pro potvrzení), ale většinou jde o zdravé lidi, což se pak po započtení do systému rovněž odrazí na celkových výsledcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám