Hlavní obsah

MAPA: Chcete pomoci? Přinášíme přehled nemocnic, které shánějí dobrovolníky

Novinky, ven, ryn

Zahlcená oddělení a zdravotnický personál na pokraji sil, taková je aktuálně smutná realita velké části tuzemských nemocnic, které se potýkají s obrovským náporem covidových pacientů. Na méně kvalifikované práce proto shánějí dobrovolníky, kteří jim alespoň trochu při náročných směnách odlehčí. Novinky připravily přehlednou mapu toho, které nemocnice pomoc poptávají a kdo se může přihlásit.

Článek

Potřebuje vaše nemocnice také pomoc dobrovolníků, nebo potřebujete upravit údaje v mapě? Napište nám na covid@novinky.cz.

Za říjen se v Česku nakazilo koronavirem 264.334 lidí, což bylo téměř šestkrát více než v září. Prudce přibývá také lidí, kteří s nákazou skončí v nemocnici. Zatímco ještě na konci září byla hospitalizovaných jen zhruba tisícovka všech nakažených, podle posledních údajů ministerstva ke 30. říjnu už bylo v nemocnicích skoro 7700 lidí, z toho 1137 ve vážném stavu.

Brněnská nemocnice hledá dárce plazmy po covidu

Domácí

Péče o covidové pacienty, jejichž zdravotní stav se často zhoršuje nečekaně rychle, je navíc pro zdravotníky extrémně náročná. Ošetřovat lidi musejí ve speciálních ochranných oblecích a několikanásobné ochraně dýchacích cest. Přesto se nákaza šíří i mezi personálem nemocnic, o to vytíženější pak jsou jejich zdraví kolegové, kteří pracují často mnoho dní za sebou beze dne odpočinku.

Jednotlivé nemocnice proto poptávají dobrovolníky, kteří by zejména zdravotním sestrám odlehčili s méně kvalifikovanou péčí o pacienty. Která zařízení aktuálně dobrovolníky shánějí, kdo se může přihlásit a kontakty na jednotlivé nemocnice přinášíme v přehledné mapě. Její větší verzi najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám