Hlavní obsah

Brněnská nemocnice hledá dárce plazmy po covidu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice v Brně hledá mezi vyléčenými z nemoci covid-19 dárce plazmy. Ta by mohla pomoci dalším pacientům se středně těžkým průběhem nemoci. Vhodnými dárci jsou zdraví muži ve věku 18 až 60 let, dva týdny po prodělané nemoci nebo po ukončení karantény. Ovšem dostatečné množství protilátek má jen 20 až 25 procent z nich.

Foto: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Novinky

Dárce plazmy, který podělal koronavirus.

Článek

Plazma se podává v době, kdy ještě pacient nemá vlastní protilátky. Transfuze plazmy tak může pomoci zvýšit schopnost organismu bojovat s virem. Nemocnice dárce plazmy předem na protilátky netestuje, ale odebírá plazmu přímo, až následně je otestována a využita buď jako rekonvalescentní, nebo běžná plazma, v každém případě vždy pomáhá a dárci tak nemusí na oddělení dvakrát.

Vyléčení politici darují krevní plazmu, nemocnicím dochází

Domácí

Při první jarní vlně nebyla poptávka po plazmě velká, proto ji nemocnice začala odebírat až v říjnu. „Nemocnost byla na jaře významně menší obecně v celé republice, zvláště pak počty pacientů na jižní Moravě byly řádově nižší než v Praze, tudíž i dostupnost možných dárců byla limitována. Hlavně však nebyla klinická poptávka, což je pro nás klíčové,“ vysvětlila primářka Transfuzního a tkáňového oddělení Hana Lejdarová.

ON-LINE: Už víc než třetina testovaných je pozitivní, ve vážném stavu je tisíc lidí

Domácí

Rekonvalescentní plazmu lze získat z běžného odběru plné krve dalším zpracováním nebo efektivnějším přístrojovým odběrem, tzv. plazmaferézou. „Plazma, kterou vyrábíme ve FN Brno, splňuje ty nejvyšší možné požadavky na kvalitu a bezpečnost. Povinně testované infekce u dárců krve vyšetřujeme na úrovni nukleových kyselin a vyrobenou plazmu ošetřujeme metodou redukce patogenů, čímž se riziko přenosu infekce na příjemce významně snižuje,“ doplnila Lejdarová.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Lidé po prodělané nemoci, kteří se rozhodnou pomoc dalším pacientům, se mohou objednávat na telefonních číslech 800 900 097 a 532 233 607 v případě odběru v Brně, nebo 800 700 061 pro odběr na detašovaném pracovišti v Třebíči. Linky fungují během všedních dnů od 6:30 do 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám